Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Ανδρουλάκης: «Και στη θάλασσα να περπατήσω, όπως ο Ιησούς Χριστός, οι...

Ν. Ανδρουλάκης: «Και στη θάλασσα να περπατήσω, όπως ο Ιησούς Χριστός, οι σύντροφοι θα µου καταλογίσουν ότι δεν ξέρω να κολυµπάω»

Ανοίγει σαµπάνιες ο Μητσοτάκης τώρα που κάποιοι... ασυγκράτητοι θέλουν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

«Δεν θα επιτρέψω ό,τι χτίσαµε µε τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια να γκρεµιστεί, επειδή κάποιοι θέλουν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους» διαµηνύει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προϊδεάζοντας για τη σκληρή γραµµή που σκοπεύει να ακολουθήσει απέναντι σε όσους έσπευσαν να ανοίξουν θέµα ηγεσίας, βυθίζοντας το κόµµα στη δίνη µιας διαλυτικής εσωστρέφειας. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το σκηνικό έντασης, που στήθηκε την εποµένη των ευρωεκλογών µε ευθύνη συγκεκριµένων προσώπων, είναι βούτυρο στο ψωµί της Νέας ∆ηµοκρατίας. Η φράση «ανοίγει σαµπάνιες ο Μητσοτάκης», που φέρεται να χρησιµοποίησε στο πλαίσιο συζητήσεων µε έµπιστους συνοµιλητές του, είναι ενδεικτική του τρόπου µε τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί τη ζηµιά που πάει να προκληθεί από τους «βιαστικούς» και «ασυγκράτητους» αµφισβητίες του.

Ενα επιπλέον επιχείρηµα που φέρεται να προτάσσει ο Ν. Ανδρουλάκης, για να καταδείξει ότι το κόµµα δεν έχει την πολυτέλεια να παρασυρθεί σε µια επιζήµια οµφαλοσκόπηση για το «γινάτι» ορισµένων, που θέλουν να φέρουν στα µέτρα των ατοµικών τους φιλοδοξιών τις καταστατικές λειτουργίες του κόµµατος, είναι ο κίνδυνος της προκήρυξης πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης περίµενε ότι θα βρεθεί στον κλοιό της αµφισβήτησης από µια οµάδα στελεχών, µε τα οποία εδώ και πολλούς µήνες είχε έρθει σε αντιπαράθεση στα όργανα του κόµµατος για διάφορα θέµατα – και όχι πάντα πολιτικού ενδιαφέροντος και σηµασίας. Μάλιστα πριν από το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν φτάσει πληροφορίες ότι ένα από τα πρόσωπα που σήµερα θέτει θέµα αλλαγής ηγεσίας είχε εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την ατοµική του εικόνα στην κοινωνική βάση του κόµµατος, παραγγέλνοντας σε εταιρεία δηµοσκοπήσεων µέτρηση που αφορούσε την επόµενη ηµέρα στο ΠΑΣΟΚ, µε ερωτήσεις για τον καταλληλότερο διάδοχο του Ν. Ανδρουλάκη. Επίσης ο κύκλος των ίδιων ανθρώπων δεν αντιµετώπισε µε ενθουσιασµό ούτε τρεις κορυφαίες επιλογές που έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, παρότι δικαιώθηκε, γιατί στο τέλος αποδείχτηκαν νικηφόρες. Στον ∆ήµο της Αθήνας µε τον Χ. ∆ούκα, στη Θεσσαλονίκη µε τον Στέλιο Αγγελούδη και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας µε τον ∆ηµήτρη Κουρέτα.

Στην προκειµένη περίπτωση διαπίστωσε το εξής παράδοξο. Μετά τη νίκη του Χάρη ∆ούκα στην Αθήνα οι «συνήθεις ύποπτοι»-εσωτερικοί του αντίπαλοι για να τον «απαξιώσουν» ως πρόεδρο στα µάτια της κοινωνικής βάσης του κόµµατος άρχισαν να διακινούν σενάρια περί κακών σχέσεών του µε τον νεοεκλεγέντα δήµαρχο της πρωτεύουσας. Ακολούθως το σενάριο αυτό «αναβαθµίστηκε» µε την καλλιέργεια φηµών ότι ο δήµαρχος Αθηναίων είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. Την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη είχαν απορήσει και µε µια ανάρτηση που είχε κάνει ο βουλευτής του κόµµατος και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που περισσότερο έµοιαζε µε «απειλητική προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας πως «πρέπει να στηρίξουµε όλοι τον Στέλιο και όχι µέσα από τον Στέλιο να στηριχτούµε “εµείς”. Τα υπόλοιπα µετά τις εκλογές, τώρα είναι ώρα µάχης».

Με φόντο τα παραπάνω, καθώς και άλλα επεισόδια που ακολούθησαν εντός και εκτός Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σίγουρος ότι δεν θα αποφύγει την αµφισβήτηση, θεωρώντας ότι κάποιοι λειτουργούσαν βάσει σχεδίου. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο, βλέποντας αυτό που έρχεται, έλεγε στους συνοµιλητές του: «Και στη θάλασσα να περπατήσω, όπως ο Ιησούς Χριστός, θα µου καταλογίσουν ότι δεν ξέρω να κολυµπάω».

Τα τελευταία 24ωρα o N. Ανδρουλάκης δέχεται αντικρουόµενες εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να αντιµετωπίσει τους διαφωνούντες. Κάποιοι τον προτρέπουν να φτάσει µέχρι και σε αποφάσεις για διαγραφές, κάτι που ο ίδιος το έχει απορρίψει. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόµµατος θα ξεδιπλώσει τις κινήσεις του, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ζητήσει τη στήριξη του οργάνου απέναντι σε όσους τον αµφισβητούν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας