Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝόμπελ Ιατρικής 2022: Στον Σουηδό επιστήμονα Σβάντε Πάαμπο το βραβείο

Νόμπελ Ιατρικής 2022: Στον Σουηδό επιστήμονα Σβάντε Πάαμπο το βραβείο

Ο Σουηδός επιστήμονας, Σβάντε Πάαμπο, έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 για τις ανακαλύψεις του «για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη», ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο, το οποίο θεωρείται από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας.

«Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους εν ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά», αναφέρει η κριτική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

«Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο», προσθέτει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

https://twitter.com/NobelPrize/status/1576867617536503808

 

Ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει και εκείνος το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 920.000 ευρώ).

Την περσινή χρονιά, το Νόμπελ Ιατρικής είχε δοθεί στους Αμερικανούς Άρντεμ Παταπουτιάν και Ντέιβιντ Τζούλιους για την ανακάλυψή τους για τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας