Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕνεργειακή Κρίση: Θα «σβήσει» ο φωτισμός στο μνημείο της Ακρόπολης; Όλα τα...

Ενεργειακή Κρίση: Θα «σβήσει» ο φωτισμός στο μνημείο της Ακρόπολης; Όλα τα νέα μέτρα

Η ενεργειακή κρίση που έρχεται «απειλητικά» τον χειμώνα δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την χώρα μας.

Σύμφωνα, τόσο με αρμόδιους του κρατικού μηχανισμού, όσο και με επιστήμονες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εφόσον οι Ρώσοι κλείσουν εντελώς τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά και η Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Ενέργειας βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως υπογραμμίζουν μιλώντας στο govnews.gr στελέχη της κυβέρνησης, η χώρα μας θα είναι «θωρακισμένη» τον χειμώνα έναντι της ενεργειακής κρίσης και «θα αντιμετωπίσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, θα εφαρμόσει ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιους χώρους και σε δημόσια κτήρια. Δηλαδή, ένα σχέδιο ανάλογο με αυτό που αναμένεται να εφαρμοστεί στην Γερμανία και σε άλλες χώρες που έχουν άμεση εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαρροές από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν ότι εάν χρειαστεί πρώτιστα θα περιοριστεί ο φωτισμός σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Πάντως, όπως τόνισε στο govnews.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης «δεν πρόκειται να σβήσουν ούτε μια στιγμή οι προβολείς που φωτίζουν το μνημείο της Ακρόπολης».

Να σημειωθεί, ότι οι προβολείς που φωτίζουν την Ακρόπολη είχαν σβήσει κατά τη διάρκεια των αρχικών μνημονίων, την περίοδο 2012 -2014, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας αρνητικά σχόλια στην Ελλάδα, ενώ η ενέργεια αυτή έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του κόσμου.

Σίγουρα κάτι ανάλογο δεν θα ήθελε να βιώσει και η παρούσα κυβέρνηση.

Στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ο φωτισμός θα σβήνει αρχικά, από τις 3 το πρωί μέχρι το ξημέρωμα.

Αναφορικά με το ποια μνημεία δεν θα έχουν φωτισμό, αυτό αναμένεται να αποφασιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, θα περιοριστεί η χρήση κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στον δημόσιο φωτισμό.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς ήδη λαμβάνει μέτρα για να εξισορροπήσει την πιθανή απώλεια φυσικού αερίου.

Το σημαντικότερο «βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πλήρης  λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσουν στο φουλ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και όσο περισσότερο χρειαστεί.

Επίσης, στη Ρεβυθούσα θα αποθηκευτεί διπλάσια ή ακόμη και τριπλάσια ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως ενεργειακό ζήτημα, καθώς όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της, αλλά εξάγει φυσικό αέριο στην Βουλγαρία και στο μέλλον θα τροφοδοτεί και άλλες χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.