Γαλλία: Με εκπλήξεις το νέο υπουργικό συμβούλιο– Ενισχυμένος ο Μακρόν

Η μεγαλύτερη έκπληξη  στο νέο υπουργικό συμβούλιο προέρχεται από μια μορφή της παρισινής δεξιάς, τη συντηρητική πολιτικό Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου, η οποία διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επικρατεί αντίφαση λόγων και πράξεων του Εμανουέλ Μακρόν, αφού από τη μία πλευρά  η νέα κυβέρνηση είναι επιλογή του και από την άλλη η κυβέρνηση είναι καθαρά Δεξιά, γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να συμμαχήσει με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να βρει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο διορισμός της Ρασιντά Ντατί ως υπουργού Πολιτισμού στέλνει λάθος μήνυμα στο δικαστικό σώμα, γιατί η Ντατί κατηγορείται επίσημα για διαφθορά (υπόθεση Ρενό/Κάρλος Γκον) και θα περάσει από δίκη. Όμως, έχει ανάγκη από εμβληματικές προσωπικότητες της δεξιάς.

Η νέα υπουργός Εργασίας, Υγείας και Αλληλλεγύης, Catherine Vautrin, είναι γνωστή προσωπικότητα της δεξιάς, εναντιώθηκε στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2013 και είναι ενάντια στην ευθανασία. Ενώ ο Πρόεδρος Μακρόν είναι υπέρ και υποσχέθηκε νόμο μετά την παράκληση της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας Φρανσουάζ Αρντί (Françoise Hardy) που πάχει απο καρκίνο σε τελικό στάδιο στα 79 έτη της.

Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Στεφάν Σεζουρνέ δεν έχει γνώση της διπλωματίας, ήταν μόνο ευρωβουλευτής και κυρίως επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν και νυν ή πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού. Αυτό μεταφράζεται στο ότι «ο Μακρόν θα είναι de facto ο υπουργός Εξωτερικών».

Όσον αφορά την προσωπική σχέση του Σεζουρνέ με τον Ατάλ, τα ΜΜΕ προς το παρόν δεν αναφέρονται σχετικά. Ο Σεζουρνέ διαμήνυσε ότι έχουν σπάσει το σύμφωνο συμβίωσης τους πριν 2 χρόνια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει, προς το παρόν, σε κάποιον σχολιασμό επ’ αυτού.

Εμανουέλ Μακρόννέο υπουργικό συμβούλιο