Στις 4 Ιουλίου οι εκλογές στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, βάζοντας τέλος σε μήνες αναβολών για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής αυτών των εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση των Εργατικών εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει.

Ο Ρίσι Σούνακ, υπό σφοδρή βροχόπτωση, ξεκίνησε το διάγγελμα του, λέγοντας ότι «η χώρα έχει περάσει τις πιο δύσκολες στιγμές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά τις τελευταίες εκλογές».

«Κατά τη διάρκεια του Covid, η χώρα αντιμετώπισε μια καθοριστική στιγμή». Είπε ότι ποτέ δεν άφησε και ποτέ δεν θα αφήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις πιο σκοτεινές μέρες μόνοι τους καθώς και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει στους ανθρώπους την ισχυρότερη δυνατή προστασία.

«Ήρθα στο αξίωμα πάνω απ’ όλα για να αποκαταστήσω την οικονομική σταθερότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μελλοντικής επιτυχίας. Είτε πρόκειται για αύξηση των μισθών και καλές θέσεις εργασίας, είτε για επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες μας, είτε για την άμυνα της χώρας.

Και χάρη στις συλλογικές μας θυσίες και τη σκληρή σας δουλειά, έχουμε επιτύχει δύο σημαντικά ορόσημα για την επίτευξη αυτής της σταθερότητας, δείχνοντας ότι όταν εργαζόμαστε από κοινού όλα είναι δυνατά».

«Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου», δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Απηύθυνε στους Βρετανούς το ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε». Και πρόσθεσε «Είναι η στιγμή να αποφασίσετε για το μέλλον της Βρετανίας, να αποφασίσετε αν θέλετε να “χτίσετε” πάνω σε όσα έχουμε οικοδομήσει ή να ρισκάρετε και να επιστρέψετε στο μηδέν».

Ο Σούνακ είπε ότι στις 5 Ιουλίου -την επομένη των εκλογών- πρωθυπουργός θα είναι είτε αυτός είτε ο Σερ Κέιρ Στάρμερ και κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι κάνει τα πάντα για να αποκτήσει την εξουσία.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα παλέψει για κάθε ψήφο. «Θα σας αποδείξω ότι μια συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική μας σταθερότητα».

Πάντως, ήταν δύσκολο κανείς να ακούσει καθαρά την ομιλία του Ρίσι Σούνακ, μια και ακουγόταν στη διαπασών ο προεκλογικός ύμνος των Εργατικών από το 1997, με τίτλο “Things Can Only Get Better”.

Ο Στάρμερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σούνακ ανάρτησε στο Twitter ένα προεκλογικό σποτ γράφοντας μόνο την λέξη «Αλλαγή».

 

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

BrexitΒρετανίαεπικεφαλής των ΤόριςΕυρωπαϊκή Ένωσηκόμμα Εργατικώνπρόωρες εκλογέςΡίσι Σούνακ