Βρετανία: Τρίτο κόμμα οι Τόρις πίσω από τον Φάρατζ

Γροθιά στο στομάχι για τον Ρίσι Σούνακ και τους Συντηρητικούς είναι δημοσκόπηση από το YouGov καθώς το κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ έρχεται δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων πίσω από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Οι Συντηρητικοί είναι μία μονάδα πίσω από το Reform με 18% έναντι 19%, σύμφωνα με τον Independent.

Οι Εργατικοί εξακολουθούσαν να προηγούνται με 37 σύμφωνα με την YouGov, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έπεσαν κατά μία μονάδα στο 14%, σύμφωνα με την έρευνα για τους Times.

Τα ευρήματα αποτελούν πλήγμα για τον πρωθυπουργό, που αποφάσισε να προκηρήξει πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι θα τον σώσει η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγα λεπτά πριν ο Φάρατζ λάβει μέρος σε μια συζήτηση στο ITV, μεταξύ άλλων με την υπουργό Συντηρητικών Πένι Μορντό.

Κατά την έναρξη της τηλεοπτικής αναμέτρησης δήλωσε σε εκατομμύρια τηλεθεατές ότι «είμαστε πλέον η αντιπολίτευση των Εργατικών».

Στο 90λεπτο ντιμπέιτ ο Φάρατζ επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη Μορντό για το μεταναστευτικό, ενώ κάποια στιγμή τη ρώτησε ευθέως «γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις σας τώρα;». Αυτό έγινε αφού επισήμανε ότι το κόμμα της δεν είχε τηρήσει τον λόγο του για μείωση των αριθμών από το 2010.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η υποστήριξη της Μεταρρύθμισης αυξήθηκε κατά δύο μονάδες στο 19%, ενώ οι Συντηρητικοί παρέμειναν αμετάβλητοι στο 18%.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι επηρεάστηκε από την γκάφα του κ. Σούνακ να αποχωρήσει νωρίτερα από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day.

Ο μεγάλος φόβος των Τόρις είναι ότι το κόμμα του Φάρατζ θα αποκτήσει προβάδισμα πέντε ή περισσότερων μονάδων, το οποίο σημαίνει ότι το παλαιότερο πολιτικό κόμμα του κόσμου θα μπορούσε να καταρρεύσει και να βρεθεί αντιμέτωπο με την καταστροφή.

Βρετανία