Σοκάρει ο εκπρόσωπος της Χαμάς για τους αιχμαλώτους – «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι είναι ζωντανοί»

Στην σοκαριστική δήλωση πως «κανείς δεν έχει ιδέα πού είναι οι όμηροι και πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί», προχώρησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε πως δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς είναι ακόμα ζωντανοί, τονίζοντας πως προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απελευθέρωσή τους, είναι αναγκαίο να προηγηθεί η κατάπαυση του πυρός από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Δεν έχω ιδέα γι’ αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα γι’ αυτό», είπε στο CNN.

Φόβοι σχετικά με την κατάσταση των ομήρων

Την ίδια ώρα, η μοίρα των 120 ομήρων παραμένει ζωτικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή αφού το Ισραήλ θέλει να βρει και να διασώσει όσους το δυνατόν περισσότερους, ενώ από την άλλη η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχει κατάπαυση πυρός.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί όμηροι μπορεί να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Τις αμφιβολίες αυτές προκαλεί η αντίδραση της Χαμάς τον Απρίλιο, όποτε της ζητήθηκε να απελευθερώσει 40 εκ των ομήρων -συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και αρρώστων- στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας. Η Χαμάς τότε απάντησε πως «δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει το αίτημα», γιατί οι όμηροι που ήταν ζωντανοί «δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια».

Το λεγόμενο «ισραηλινό σχέδιο» δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της Χαμάς

Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς στο CNN, ο Χαμντάν, δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση που αφορά στην κατάπαυση του πυρός αφορά σε ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά αυτή η συνθήκη δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η Χαμάς παρουσίασε την απάντησή της στις διαπραγματεύσεις σε ένα έγγραφο, στο οποίο, όμως, υπήρξαν «πολλές αλλαγές», όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας, μάλιστα, απογοήτευση για την αντιπρόταση της οργάνωσης. «Ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες. Ορισμένες δεν είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Δεν αρκεί η «εκεχειρία έξι εβδομάδων»

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση στον τερματισμό του πολέμου.

Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία θα ανταλλαγούν ορισμένοι όμηροι με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η δεύτερη φάση – μόνιμος τερματισμός του πολέμου και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα – θα εφαρμοστεί μόνο μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όμως ο Χαμντάν δήλωσε στο CNN ότι η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί βασικό ζήτημα για τη Χαμάς, η οποία ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών πρέπει να είναι μόνιμος και όχι «για έξι εβδομάδες», είπε, και το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα.

Καμιά δέσμευση από το Ισραήλ – «Αντίδραση στην ισραηλινή κατοχή» οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δεσμευτεί δημοσίως για τη συμφωνία, παρόλο που ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Μπλίνκεν έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ισραηλινό σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η Χαμάς είναι αυτή που κατέχει το κλειδί για την κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να ανακοινώσει την υποστήριξή του στο τρέχον σχέδιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

Σχετικά με την ευθύνη της Χαμάς στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα και τις τρομοκρατικές, επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν την κατάσταση και κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 1200 άνθρωποι, ο Χαμντάν αρκέστηκε στο να τις αποκαλέσει «αντίδραση στην ισραηλινή κατοχή».

«Αυτός που είναι υπεύθυνος γι’ αυτό είναι η ισραηλινή κατοχή. Αν αντισταθείς στην κατοχή, θα σε σκοτώσουν, αν δεν αντισταθείς στην κατοχή, θα σε σκοτώσουν και πάλι και θα σε απελάσουν από τη χώρα σου. Οπότε τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε, απλά να περιμένουμε;», είπε στο CNN.

Άντονι ΜπλίνκενΓάζαΙσραήλΚόσμοςΜπενιαμίν ΝετανιάχουόμηροιΠαλαιστίνηΧαμάς