Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήPolitico: Αλλάζει πολιτική οι Λεπέν για ΝΑΤΟ και Ρωσία ενόψει εκλογών

Politico: Αλλάζει πολιτική οι Λεπέν για ΝΑΤΟ και Ρωσία ενόψει εκλογών

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Λεπέν υποστήριζε την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας»

Σύμφωνα με το Politico, οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία έκαναν το ακροδεξιό κόμμα να βάλει «νερό στο κρασί του» αναφορικά με κάποιες από τις αντιδυτικές και αντισυστημικές θέσεις που εκφράζει.

Το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρί Λεπέν, χωρίς να το διαφημίσει, αφαίρεσε από το πρόγραμμά του θέσεις που αφορούσαν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία αλλά και την έξοδο από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην παγκόσμια σκηνή πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Λεπέν υποστήριζε την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας».

Επίσης, το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Το έγγραφο, που αποσύρθηκε, ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα πρέπει να εγκαταλείψει «αμέσως» τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Πρότεινε επίσης να «τερματιστούν» τα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα.

Γενικά, τους τελευταίους μήνες, η «Εθνική Συσπείρωση» έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις της.

Τον Μάρτιο, οι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης», ο Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις. Αντ’ αυτού, δήλωσε ότι «η Ρωσία [παραβιάζει] το διεθνές δίκαιο και προκαλεί την αναθεώρηση της διεθνούς τάξης».

Τις τελευταίες ημέρες, το κόμμα έχει επίσης υποχωρήσει σε ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να βρίσκεται η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας