Η Νάνσι Πελόζι θα επισκεφθεί την Ασία

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, θα επισκεφθεί από σήμερα (31/7) τέσσερις ασιατικές χώρες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν εν μέσω έντονων εικασιών ότι μπορεί να μεταβεί στη νήσο, την οποία η Κίνα θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η Νάνσι Πελόζι «ηγείται αποστολής του Κογκρέσου στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, με επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η περιοδεία της θα περιλαμβάνει αυτές τις χώρες, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν το ταξίδι της Πελόζι -τρίτης στη σειρά αντικατάστασης του Αμερικανού προέδρου εάν χρειαζόταν αυτό- θα έχει ίσως και άλλες στάσεις.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Κίνα θεωρεί ότι επισκέψεις Αμερικανικών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα προς αυτούς που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή της «ενιαίας Κίνας» διαμηνύοντας πως «όσοι που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Η Κίνα «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε σήμερα ο Σεν Τζίνκε, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας αναφερόμενος στην Ταϊβάν.

Επίσκεψη ΑσίαΗΠΑΚίναΝάνσι ΠελόζιΠρόεδρος Βουλής των ΑντιπροσώπωνΠρόεδρος ΚίναςΣι ΤζινπίνγκΤαϊβάν