ΕΕ: Καταδικάζει το πραξικόπημα στην Γκαμπόν, αλλά και τις “βρώμικες” εκλογές που προηγήθηκαν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την κατάληψη της εξουσίας με τη βία στην Γκαμπόν και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη, όπως ανέφερε σε μια δήλωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι κατέλαβε την εξουσία και έθεσε τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ ακύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα που έδωσαν στον Μπονγκό μια τρίτη θητεία. Είναι το όγδοο στρατιωτικό πραξικόπημα στη δυτική και κεντρική Αφρική από το 2020.

“Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γκαμπόν πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατίας”, ανέφερε ο Μπορέλ. “Η ειρήνη και η ευημερία της χώρας, καθώς και η περιφερειακή σταθερότητα, εξαρτώνται από αυτό”.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε πως η ΕΕ συμμερίζεται τις “σοβαρές ανησυχίες” για τον τρόπο με τον οποίο οι προεδρικές εκλογές, που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος, οργανώθηκαν και διεξήχθησαν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπορέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στην Ισπανία πως οι εκλογές στην Γκαμπόν “αμαυρώθηκαν από παρατυπίες”.

“Υπάρχουν στρατιωτικά πραξικοπήματα και συνταγματικά πραξικοπήματα, όπου δεν χρειάζεται να πάρεις τα όπλα, αλλά αν νοθεύσω τις εκλογές για να αρπάξω την εξουσία, αυτός είναι επίσης ένας παράνομος τρόπος να το κάνω”, πρόσθεσε.

γκαμπονΕΕΖοζέπ ΜπορέλΙσπανίαπραξικόπημα Γκαμπόν