Παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων παιδιών – Ο Κώστας Γιαννόπουλος στη GovNews

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων παιδιών που έχει καθιερωθεί στις 25 Μαΐου, ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού μίλησε στην “GovNews Weekly” για το προφίλ των παιδιών που εξαφανίζονται στην Ελλάδα.

«Τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν μια από τις αφορμές για τις εξαφανίσεις παιδιών στη χώρα μας», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος «υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ του παιδιού που εξαφανίζεται και αυτό είναι κορίτσι 13-17 χρόνων που επηρεάζεται από την κακή χρήση του διαδικτύου.

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης που έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις έθεσε ως ένα πρόσθετο λόγο για τις εξαφανίσεις παιδιών μαζί με το bullying.

Ακόμη, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε απαγωγές από τρίτους ούτε αρπαγές ανηλίκων» και ότι η χώρα μας ξεχωρίζει διεθνώς γι’ αυτό το γεγονός.

Η εκδήλωση του «Χαμόγελου του παιδιού με την παρουσίαση νέων πρωτοβουλιών και υπηρεσιών

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτών, εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, Πρεσβειών, του Προέδρου του ΕΚΑΒ, Δημοτικών Αστυνομιών από όλη την Ελλάδα καθώς και του κ. Alain Remue, διεθνούς φήμης expert σε θέματα εξαφανίσεων της Βελγικής Αστυνομίας και εκπαιδευτή της Interpol, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 25η Μαΐου «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά», διοργάνωσε για 20ή χρονιά, εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, καθώς όλοι διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο στην προστασία των παιδιών και δήλωσε: «Όλα ξεκίνησαν 28 χρόνια πριν όταν ένα μικρό παιδί, ο γιος μου, φεύγοντας μου άφησε αυτή την παρακαταθήκη αλλά και σε εσάς, που ενώσατε τις δυνάμεις σας.

Το ‘’Χαμόγελο’’ υπηρετεί τους θεσμούς του κράτους, καθώς ο ρόλος ενός εθελοντικού Οργανισμού είναι να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά, και το «Χαμόγελο» το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξιοποιείστε μας στο μέγιστο!». Αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό και συνέχισε παρουσιάζοντας νέες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες του Οργανισμού.

Αυτές είναι οι ακόλουθες: 

  • Missing Alert Protocol: αξιοποίηση και χρήση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου Missing Alert Protocol, που δημιούργησε ο Οργανισμός στο πρότυπο του Herbert Protocol της Αγγλίας, στα εργαλεία του Οργανισμού και της ΕΛ.ΑΣ
  • Amber Alert Hellas SMS: Ενεργοποίηση και στη χώρα μας, της υπηρεσίας Amber Alert SMS, που είναι διαθέσιμη σε όλα τα κινητά Android και IOS
  • Ψήφιση Νόμου για Πρόληψη & Αντιμετώπιση Εξαφανίσεων Ανηλίκων, που περιλαμβάνει θεσμοθέτηση πλαισίου δράσης όλων των συναρμόδιων φορέων (δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών), των μεθόδων και προγραμμάτων πρόληψης του φαινομένου καθώς και την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την μείωση στο ελάχιστο των εσφαλμένων κινήσεων.
  • Συνεργασία με του Οργανισμού με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, χάρη στην οποία οι συμπολίτες μας απέκτησαν πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω των 4 Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης που λειτουργεί.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι επιμένουν να υπηρετούν την Κοινωνία Πολιτών, να τη συντηρούν, να τη διατηρούν, να την ενισχύουν και να την υπηρετούν. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ανήκει σε αυτούς».

Παράλληλα, χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού απηύθυνε η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Μαρίνα Στέφου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε «Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για όλα τα παιδιά που έχουν αρπαχθεί ή εξαφανιστεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα στέλνουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών και τους θυμίζουμε ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα τους, καταβάλλοντας συνεχείς και άοκνες προσπάθειες προκειμένου τα παιδιά να γυρίσουν πίσω στην οικογένειά τους».

Στατιστικά Στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

2023:

  • 8.354 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • Εξαφάνιση και αναζήτηση 186 παιδιών
  • Εξαφάνιση και αναζήτηση 160 ενηλίκων
  • Πρόληψη σε 1.300 μαθητές και μαθήτριες, 98 γονείς και κηδεμόνες, 704 εκπαιδευτικούς
    1ου 4μήνου 2024, του Οργανισμού:
  • 3.814 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • Εξαφάνιση και αναζήτηση 81 παιδιών
  • Εξαφάνιση και αναζήτηση 50 ενηλίκων
    Πρόληψη σε 511 μαθητές και μαθήτριες, 432 γονείς και κηδεμόνες, 51 εκπαιδευτικούς
    Στατιστικά ΕΛ.ΑΣ: 2023
  • 274 Εξαφανίσεις – 175 κορίτσια και 99 αγόρια
  • 256 Ευρέσεις – 166 κορίτσια και 90 αγόρια
  • 18 Αναζητούνται – 9 κορίτσια και 9 αγόρια

Δημοσιεύτηκε στο 22ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Κώστας ΓιαννόπουλοςΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΠαγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων παιδιώνΥπουργός Προστασίας του Πολίτηχαμογελο του παιδιου