Μεταξύ προ ημερησίας και υπουργικού, ολίγον Μελόνι χωρίς φανφάρες και επικοινωνιακές «κορδέλες»

Ήγγικεν η ώρα που η ακροδεξιά Ιταλίδα Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και την Ελλάδα με τον Έλληνα να πρωθυπουργό να κατεβαίνει όλα τα σκαλοπάτια του Μαξίμου για την υποδεχτεί, αποκαλύπτοντας τις αγαστές σχέσεις που έχουν εδραιωθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Άλλωστε, έναν χρόνο τώρα, από την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι στο τιμόνι της Ιταλίας οι μεταρρυθμιστικές και οι επικοινωνιακές της επιλογές έχουν καταφέρει να λειάνουν το νεοφασιστικό επίχρισμα του προεκλογικού της προφίλ και να μοιράζεται «αγκαλιές» με τους άλλοτε πολέμιούς της.

Ο αναβρασμός του περασμένου καλοκαιριού για την απειλητική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Ακόμα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απειλούσε τους Ιταλούς με αντίποινα αν εξέλεγαν πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι, πλέον μοιράζονται χαμογελαστά φωτογραφικά ενσταντανέ, ανταλλάσσουν ευχές στα κοινωνικά δίκτυα και πηγαίνουν μαζί ταξίδι στην Τυνησία.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία, ηγείται του πολιτικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) από το 2014, εκκινώντας από τη Νεολαία  του νεοφασιστικού πολιτικού κόμματος MSI που ιδρύθηκε το 1946 από πρώην οπαδούς του Ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Πλέον, όπως εξυμνούν κορυφαίοι δοκιμιογράφοι της Figaro, «Δεν υπάρχει πιο μαχητικός υποστηρικτής της Ευρώπης και του ευρώ από την Τζόρτζια Μελόνι», «Σήμερα, υπερασπίζεται με πάθος το Κίεβο σε όλες τις ομιλίες της. Δεν την ακούς πλέον να επικρίνει ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε το ΝΑΤΟ. Μέσα σε λίγους μήνες, έχει αποβάλει την εξτρεμιστική της εικόνα».

Όλα αυτά, επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Στο εσωτερικό της χώρας της, η Ιταλίδα πρωθυπουργούς (όπως και ο σύζυγός της) συνεχίζει να κάνει ξενοφοβικά σχόλια, να στιγματίζει τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς (ΛΟΑΤ+), να περιορίζει την πρόσβαση στην άμβλωση, να επιχειρεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα προς αυταρχική κατεύθυνση, να θέτει υπό περιορισμό τα μέσα ενημέρωσης και να βάζει λουκέτο σε πολιτιστικά ιδρύματα. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης, θα κριθεί από τον λαό της.

Κατά τα λοιπά, όπως και το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία. Ενώ, έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις.

Στο Μεταναστευτικό ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες.

 

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ’ ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του συμφώνησαν στη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία…  με όλους εμάς να ευχόμαστε και να ελπίζουμε να μην μιμηθεί το μοντέλο εξευρωπαϊσμού «Μελόνι» και η Γαλλίδα Λεπέν και μας επιφυλάξει η μοίρα αντίστοιχη υποδοχή Εκπροσώπου του επί αιώνες φίλιου γαλλικού λαού στη χώρα μας.

Ιταλίδα πρωθυπουργόςΜέγαρο ΜαξίμουΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΤζόρτζια Μελόνι