Ελληνοτουρκικά: Ο ακήρυκτος «πόλεμος» για την επικράτηση στον αέρα του Αιγαίου

Μπορεί η προσοχή μας να είναι στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις εντός των συνόρων, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα σημαντικά «πεδία».

Τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας σε Άμυνα και διπλωματία, έχουν μείνει κάπως πίσω, λόγω των δίμηνων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά οι νέες ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, δραστηριοποιούνται στο φουλ για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. 

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που «τρέχει» αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι η οριστικοποίηση της αγοράς των F-35, καθώς απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες. 

Τα πρώτα υπερσύγχρονα μαχητικά αναμένονται στη χώρα μας το 2027, γεγονός που αγχώνει ιδιαίτερα την Τουρκία, όπως φαίνεται και από τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS από διπλωματικές πηγές, το Λευκό Παλάτι προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην Ελλάδα, αναφορικά με την αγορά των μαχητικών F-35, επισημαίνοντας διαρκώς στους αρμοδίους της ηγεσίας των ΗΠΑ, ότι εξοπλίζουν την Αθήνα, ενώ δεν πράττουν το ίδιο με την Άγκυρα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική διπλωματία χρησιμοποιεί ακόμη και το βέτο που έχει θέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να «πιέσει» την Ουάσιγκτον να δεχθεί τις προτάσεις της Τουρκίας για αγορά νέων υπερσύγχρονων μαχητικών F-16, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών που διαθέτει. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι στιγμής, βρίσκει μπροστά του «τοίχο», καθώς το ελληνικό λόμπι και οι φιλέλληνες Αμερικάνοι πολιτικοί, με πρώτο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αντιδρούν στην πώληση μαχητικών στην Τουρκία. 

Έμπειροι διπλωμάτες, υπογράμμισαν στο GOV NEWS, ότι οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, σχετικά με την πώληση μαχητικών στην Τουρκία, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας

Αν ο πρόεδρος της Τουρκίας πει το μεγάλο ναι, για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε πιθανότατα θα ανοίξει μια πόρτα ευκαιρίας για την Άγκυρα, ώστε να αποκτήσει τα σύγχρονα F-16

Πάντως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς το κλίμα στην Ουάσιγκτον για τον Ερντογάν είναι πολύ αρνητικό, καθώς συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο πολυσύνθετο αυτό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στο ΝΑΤΟ, θα έρθει να προστεθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν

Ανάλογα με την εξέλιξη της συνάντησης, θα εξαρτηθούν σε ένα βαθμό και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το μεταναστευτικό, τους επόμενους μήνες.  

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για εξελίξεις στην πολιτική και αμυντική σκακιέρα της Ανατολικής Ευρώπης, που θα επηρεάσει άμεσα όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

ελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν