Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σε θέση ισχύος ο Μητσοτάκης έναντι του «στριμωγμένου» Ερντογάν

Ξεκινά σε λίγες ώρες η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Το «βέτο» της Τουρκίας κυριαρχεί στις συζητήσεις στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την συνοχή του ΝΑΤΟ, συνεχίζει να συμπεριφέρεται αλαζονικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την κρισιμότητα των στιγμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και τις πιέσεις που δέχεται, κυρίως από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στάση και δηλώνει αποφασισμένος να «μπλοκάρει» την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Εάν τελικά συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις για την Τουρκία και κατά προέκταση για τους τούρκους πολίτες θα είναι σημαντικές και ολέθριες. 

Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί σε ένταση, με τις φωνές εντός Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που επισημαίνουν ότι η Τουρκία λειτουργεί υπονομευτικά και εκφράζει τα συμφέροντα της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ να αυξάνονται.

 Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται κατά της Τουρκίας είναι η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία σημείωσε ότι εάν η Τουρκία επιμείνει στο «βέτο» έναντι των δύο Σκανδιναβικών χωρών «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, τα όσα είπε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών αποτελούν μια προειδοποιητική «βολή» προς το καθεστώς Ερντογάν, καθώς αναμένεται «καταιγισμός πυρών» από όλες τις χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ, εάν εμείνει στο «βέτο».

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ίσως προσπαθήσει να «θολώσει» τα νερά αναδεικνύοντας την αναθεωρητική θέση του περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση της ελληνικής πλευράς θα είναι «δυναμική και θα κρύβει πολλές εκπλήξεις στην τουρκική αλαζονεία», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο emea.gr στέλεχος της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί, ότι ήδη η ελληνική διπλωματία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έχει ενημερώσει όλες τις μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ειδικά τις ΗΠΑ, ότι θα αντιδράσει δυναμικά στην περίπτωση που ο Ερντογάν αναφερθεί στις ανιστόρητες απόψεις του για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μην ξεχνάμε, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στις αποσκευές του για την Μαδρίτη και το «ηχηρό» μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το καθεστώς Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται, ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων των ηγετών της Ε.Ε. μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται ρητά ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η Τουρκία «μπλοκάρει» τελικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας, η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι «σκληρή». 

Διπλωματικοί κύκλοι, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να «τελειώσουν» τους επόμενους μήνες την Τουρκική οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καθεστώς Ερντογάν, που ήδη φαίνεται να «παραπαίει», καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δεύτερο κόμμα, με τάσεις περαιτέρω μείωσης των ποσοστών του.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜαδρίτηΝΑΤΟΠρόεδρος της ΤουρκίαςΠρωθυπουργόςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣύνοδος ΝΑΤΟ