ΣΥΔΑΠΡΟΚΑΒΕ: Λύσεις άμεσα για διαχείριση, αγοραπωλησία δανείων

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι το «ασαφές νομικό περιβάλλον για το θέμα των δανείων και των εισπρακτικών εταιρειών οδηγεί τους πολίτες και το σύνολο της οικονομίας μας σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα». Μάλιστα, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε το 2018 στη βουλή, δεν έχει απαντηθεί ακόμα!

Όπως, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Στο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Δανειοληπτών &ΠΚΒΕ (30/9/2022) παραθέσαμε τα νομικά προβλήματα που δημιουργεί η πρόσφατη -φαινομενική- αποσύνδεση των κόκκινων δανείων από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προβλήματα που κάνουν το πρόβλημα χειρότερο, αντί να το λύνουν, όπως καυχιέται η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος μας και οι συνεργάτες μας καταθέσαμε επανειλημμένα επίκαιρες ερωτήσεις που πρόβλεπαν αυτήν την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Παραθέτουμε πχ την επίκαιρη ερώτηση του πρ. βουλευτή κ. Γιάννη Σαρίδη (συνημμένο), που από το 2018 ρωτούσε τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Δραγασάκη, για το θέμα των εταιρειών διαχείρισης, προβλέποντας τις εξελίξεις. Η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Σαρίδη, κατατέθηκε ΔΥΟ φορές και όφειλε να απαντηθεί επίσημα στη Βουλή. Παρόλα αυτά, μένει μέχρι σήμερα αναπάντητη. Η αντιπολίτευση, όπως και η σημερινή κυβέρνηση που οφείλει επίσης να απαντήσει, “ποιούν την νήσσαν”, κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα.

Ενάντια σ’ αυτή την κατάσταση και παρά την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των αξιωματούχων του Κράτους, ο συνεχής αγώνας των Ελλήνων Δανειοληπτών κατάφερε τον τελευταίο καιρό σημαντικά αποτελέσματα. Φτάσαμε επανειλημμένα στα ανώτατα Δικαστήρια και πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις που περιορίζουν τη δύναμη των διάφορων εισπρακτικών εταιρειών. Δικαστικές αποφάσεις όπως η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 μείωσαν τη δύναμη των “εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων” ξεκαθαρίζοντας ότι πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθούνται από τις εισπρακτικές εταιρείες είναι παράτυπες και παράνομες. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουν γίνει πολλαπλές ανακοπές πλειστηριασμών και πολλοί συμπολίτες μας να έχουν ελευθερωθεί από παράλογες απαιτήσεις.

Η δικαστική εξουσία είναι παρόλα αυτά υποχρεωμένη να λειτουργεί στα όρια του νόμου που ορίζουν οι πολιτικοί και δεν μπορεί να ορίζει η ίδια τους νόμους. Έτσι έχουμε και αποφάσεις, όπως η ΑΠ1343/2022, που αντίθετα από την προηγούμενη, ορίζουν βάσει κάποιων νόμων ως σύννομες τις δράσεις συγκεκριμένων εταιρειών διαχείρισης.

Το νομικό περιβάλλον είναι δηλαδή ιδιαίτερα ασαφές και αντιφατικό. Με έκπληξη μάθαμε λοιπόν πως οι πολιτικοί μας, μόλις οι δικαστικές αρχές έθιξαν τις εταιρείες διαχείρισης και έβαλαν φρένο στις προοπτικές υπερκέρδους των πιστωτών και των funds, σχεδίασαν τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για να παρακάμψουν τις αποφάσεις των Ανωτάτων Αρχών που τίθενται υπέρ των Δανειοληπτών! Αναφερόμαστε σε πρόσφατες δημοσιεύσεις που αποκαλύπτουν ότι σχεδιάζεται δικαστικό και πολιτικό πραξικόπημα ώστε να παρακαμφθούν ακόμη και αποφάσεις του Αρείου Πάγου όπως η 822/2022!

Ακόμη πιο πρόσφατα, μαθαίνουμε ότι επειδή τα παραπάνω έγιναν γνωστά και εξαγρίωσαν τους πολίτες, τα κόμματα φοβούνται το πολιτικό κόστος εν όψει εκλογών. Αποφάσισαν λοιπόν να αφήσουν το θέμα για μετά τις εκλογές. (πχ Euro2day.gr 19-10-2022: Ανατροπή στους πλειστηριασμούς: Παίρνουν πίσω την τροπολογία για τους servicers)».

Καταλήγοντας αναρωτιούνται αν κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα είναι αποφασισμένα «να θέσουν τέρμα σ’ αυτό το γαϊτανάκι παρανομίας και απάτης που έχει στηθεί ενάντια στους συμπολίτες μας – ή ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των πιστωτών και των επιτήδειων;

Απαιτούμε, άμεσα, ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις και ξεκάθαρες λύσεις προς όφελος των συμπολιτών και της κοινωνίας μας και όχι υπεκφυγές ή τεχνάσματα για το όφελος των λίγων! Ως εδώ!».

 

fundsΑντιπολίτευσηΒουλήΔάνειαΕταιρείες Διαχείρισης ΑπαιτήσεωνΚοινοβουλευτικά ΚόμματακυβέρνησηΝομικό πλαίσιοΠώληση δανείωνΣύλλογος Δανειοληπτών Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας