Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ο Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός αναγκαίο εφόδιο για όλους τους πολίτες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διοργάνωσε συνέδριο Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού, με στόχο να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικoύ Εγγραμματισμού για την Ελλάδα και το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη λήψη αποτελεσματικών οικονομικών αποφάσεων.

Όπως ανέφερε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, κατά τον χαιρετισμό της στο συνέδριο, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση έχει αναδειχθεί σε αναγκαίο εφόδιο και θεμελιώδη δεξιότητα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ηλικίας. Στο σημερινό περιβάλλον των ραγδαίων αλλαγών και της διάχυτης αβεβαιότητας παγκοσμίως, οι δεξιότητες του χρηματοοικονομικού εγγραματισμού καθίστανται ακόμη πιο απαραίτητες και η ανάγκη διαρκούς αναβάθμισής τους επιβεβλημένη.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #17

«Είναι επομένως σημαντικό ο σχεδιασμός της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης να ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση διά βίου μάθησης, που δεν σταματά στην πύλη του σχολείου» πρόσθεσε.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υπογραμμίζουν επίσης και την ανάγκη ενημέρωσης και λήψης μέτρων πρόληψης γύρω από την ηλεκτρονική απάτη. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδουβέλης, τα περιστατικά απάτης μειώθηκαν το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη στην οργανωμένη ενημέρωση των καταναλωτών. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες λοιπόν πρέπει να ληφθούν και γύρω από τη γενικότερη ενημέρωση των πολιτών για χρηματοοικονομικά θέματα.

Η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα, θέλοντας να τονίσει τη σημασία του προγράμματος, ανέφερε πως σύμφωνα με σχετική έρευνα, ένας στους δύο πολίτες δεν χρησιμοποιεί κάποια τραπεζική εφαρμογή ή ένα εργαλείο διαχείρισης χρημάτων για να παρακολουθεί τα έξοδά του. Ακόμα, πάνω από ένας στους τρεις νέους έχει την τάση να ζει για το σήμερα και να αδιαφορεί για το αύριο, θεωρώντας ότι είναι πιο ικανοποιητικό να ξοδεύει χρήματα, παρά να αποταμιεύει για το μέλλον. «Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού και της Εθνικής Στρατηγικής».

Η αναγκαιότητα του προγράμματος υπογραμμίζεται και από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το οποίο τοποθετεί την Ελλάδα στην 24η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό εγγραμματισμό. Μόλις το 19% των Ελλήνων κατατάσσεται με υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, και το 29% θεωρείται χρηματοοικονομικά αναλφάβητο.

Ο κ. Χαρδουβέλης, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, έφερε στο προσκήνιο το γεγονός πως η πρόοδος στην χρηματοοικονομική ενημέρωση αναχαιτίστηκε λόγω της κρίσης, η οποία οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό νέων και εγγραμματισμένων ανθρώπων στο εξωτερικό, το λεγόμενο Brain Drain.

Τέλος, βασική αιτία αυτού αποτελεί το γεγονός πως οι τράπεζες, κατά την περίοδο της κρίσης, δεν είχαν ως βασική προτεραιότητα τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό.

Καθοριστικός ο ρόλος των παρόχων και της εποπτείας.

Δημοσιεύτηκε στο 17ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

brain drainγκικας χαρδουβεληςΕλληνική Ένωση ΤραπεζώνΘεώνη Αλαμπάση