K. Σκρέκας: «Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ έχει σχεδόν μηδενιστεί»

«Έχουμε μια μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων κατά 40% περίπου δηλαδή από το 8,3 % που ήταν έχει φτάσει κοντά στο 5%, βεβαίως δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε που είναι να πάμε και κάτω από το 2%», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σε δηλώσεις του στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1» σημείωσε πως «ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ έχει σχεδόν μηδενιστεί» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει λάβει τα περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης» απέναντι στην ακρίβεια, που είναι η «Νο 1 προτεραιότητα» για την κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πλατφόρμα e-katanalotis, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προβούν σε καταγγελίες, την οποία και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική γιατί βοηθάει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν επικεντρωμένους και γρήγορους ελέγχους έτσι ώστε να προστατεύουν τους καταναλωτές».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε:

Με αφορμή την συνάντηση του κ. Σκρέκα με τον πρόεδρο της COSCO: Χθες στην συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO παρουσίασα τα σχέδια της κυβέρνησής μας τα οποία μετασχηματίζουν την Ελλάδα ως ένα βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θέλουμε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο ενός διεθνούς logistics hub και φυσικά το λιμάνι του Πειραιά έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτό και από την άλλη ο πρόεδρος της COSCO παρουσίασε τα σχέδια της εταιρείας για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά με νέες υπηρεσίες, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες όσον αφορά την κρουαζιέρα αλλά και με υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση οχημάτων, όλα αυτά αναβαθμίζουν τη σημαντικότητα και το ρόλο του λιμανιού του Πειραιά.

Το λιμάνι του Πειραιά έχει πια ανέλθει στην πρώτη θέση στην Μεσόγειο από πλευράς μεταφορικού έργου και στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη. Εδώ έχουμε ένα success story μιας ιδιωτικοποίησης η οποία έχει πετύχει και η οποία έχει να πετύχει ακόμα περισσότερα.

Για την ακρίβεια: Η ακρίβεια δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και είναι η Νο1 προτεραιότητα για την κυβέρνηση ώστε να το αντιμετωπίσει. Βλέπουμε τους τελευταίους 2-3 μήνες ότι με τα μέτρα που έχουμε λάβει έχει αρχίσει και αποκλιμακώνεται δηλαδή βλέπουμε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο να έχουμε μια μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων κατά 40% περίπου δηλαδή από το 8,3 % που ήταν έχει φτάσει κοντά στο 5%. Βεβαίως δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε που είναι να πάμε και κάτω από το 2%.

Σε ότι αφορά το γενικό πληθωρισμό ο γενικότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι περίπου στο 3% αυτή τη στιγμή όπου και εκεί πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μια αποκλιμάκωση. Η ταχύτερη αποκλιμάκωση που παρατηρείται στα τρόφιμα οφείλεται εν πολλοίς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή μας. Η Ελλάδα έχει λάβει τα περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Για τον e-katalanotis: Δίνουμε ένα εργαλείο ακόμη στην φαρέτρα των όπλων που δίνουμε στον καταναλωτή για να μπορεί κι εκείνος να αντιμετωπίσει και να προμηθευτεί φθηνότερα τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Χωρίς να κουραστεί, χωρίς να πηγαίνει από κατάστημα σε κατάστημα για να δει που μπορεί να αγοράσει φθηνότερα τα προϊόντα, από το σπίτι του να συνθέσει τη λίστα των προϊόντων που θέλει να αγοράσει και να βρει από πού θα το αγοράσει φθηνότερα.

Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα έχει τεθεί σε λειτουργία τη Μεγ. Εβδομάδα επομένως έχουμε ξεκινήσει ήδη να το επικοινωνούμε και η επικοινωνία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να δουν τις δυνατότητες που έχει. Η δυνατότητα που έχουμε εντάξει που είναι η δυνατότητα κάποιος να στείλει ηλεκτρονικά από το κινητό του μια καταγγελία είναι πραγματικά πολύ σημαντική γιατί βοηθάει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν επικεντρωμένους και γρήγορους ελέγχους έτσι ώστε να προστατεύουν τους καταναλωτές.

Μπορεί κάποιος μέσα από το κινητό του να βγάλει μια φωτογραφία, να στείλει μια καταγγελία, η καταγγελία μπορεί να έχει θέμα την τιμή αλλά μπορεί να έχει και μια παραπλάνηση και με αυτή την καταγγελία να πάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν. Η μάχη κατά της ακρίβειας από την κυβέρνησή μας συνεχίζεται, δεν θα σταματήσουμε, δεν εφησυχάζουμε, θα συνεχίσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ιδιαίτερα στα τρόφιμα να μειώνεται σημαντικά.

Εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα γίνει πράξη. Ήδη στα super market τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός σε σχέση με πέρυσι έχει σχεδόν μηδενιστεί. Είναι μια ανακοίνωση που δημοσίευσε ο ΙΕΛΚΑ όπου έδειξε ότι πληθωρισμός τον Μάρτιο είναι σχεδόν 0,5% μέσα στα καταστήματα για το σύνολο των προϊόντων, αυτό σιγά-σιγά θα αποτυπωθεί για στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Coscoe-katanalotisακρίβειαΙΕΛΚΑΚώστας Σκρέκαςπλατφόρμαραδιοφωνικη συνεντευξηΥπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων