Εκλογές: H πολιτική σταθερότητα θα «εκτοξεύσει» την οικονομία της Ελλάδας

Οι εθνικές εκλογές, όποτε και αν «στηθούν» οι κάλπες, πλησιάζουν και το ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, εντός και εκτός συνόρων, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα φέρει «πολιτική νηνεμία» και θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο την ελληνική οικονομία.

Ήδη, κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο πολυεθνικές εταιρείες, αναμένουν τις εκλογές για να προχωρήσουν σε επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που θα σημάνει ανάπτυξη και χιλιάδες νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή υπάρξει πολιτική αστάθεια και η χώρα «βαδίσει» προς τα αχαρτογράφητα νερά των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, τότε η ανάπτυξη και η οικονομία της Ελλάδας θα επιστρέψουν στη μιζέρια των μνημονικών χρόνων.

Να σημειωθεί, ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν γίνονται από κυβερνητικά στελέχη,με μικροπολιτική σκοπιμότητα, αλλά από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η Standard and Poor’s και η Fitch.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές των εν λόγω οίκων αξιολόγησης, η οικονομική πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, γεγονός που έχει οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ένταξή της στην «Επενδυτική Βαθμίδα», μετά από πολλά χρόνια.

Η πολύ κρίσιμη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην «Επενδυτική Βαθμίδα», θα καθιστούσε άμεσα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου «επενδύσιμα».

Μάλιστα, πολλοί οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι η ένταξη της Ελλάδας στην «Επενδυτική Βαθμίδα» μπορεί να γίνει και πριν από τις εθνικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη των οίκων αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι η οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μετά τις εκλογές, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης δεν συνηθίζουν να προβαίνουν σε κινήσεις που επηρεάζουν εκλογικά αποτελέσματα και πολιτικές καταστάσεις.

Κάποιοι οίκοι, όπως η Standard & Poors και η Fitch, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχουν με το Υπουργείο Οικονομικών, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω. Ζητούν να μάθουν αν η Ελλάδα, σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, θα έχει μια κυβέρνηση που θα παραμείνει εξωστρεφής, με προσανατολισμό στην οικονομία της αγοράς και βούληση να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Συνεπώς, η πορεία των εθνικών εκλογών δεν έχει για όλους τους οίκους την ίδια βαρύτητα, εκτός βέβαια και αν έχουμε ανατροπή του πολιτεύματος ή ακυβερνησία, κάτι που προς το παρόν θεωρείται απίθανο. Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι απίθανο η ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα να έρθει από την αναβάθμιση κάποιου (ή κάποιων) από τους οίκους S&P, DBRS και Scope, που έχουν κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική ή ακόμη μια διπλή αναβάθμιση από την Fitch, η οποία διατηρεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

 

Εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις

Να σημειωθεί, ότι η χώρα μας έχει ήδη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν κατά καιρούς οι οίκοι αξιολόγησης για μια νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει:

Διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης: Στις αρχές Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει την ανάπτυξη για το σύνολο του 2022, η οποία θα υπερβαίνει το 6%. Επιπλέον, η ανάπτυξη θα παραμείνει θετική και το 2023 (προβλέπεται ανάπτυξη 1,8%) έναντι οριακής ανάπτυξης 0,3% για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Δημοσιονομική προσαρμογή: Η Ελλάδα θα πετύχει για το 2022 μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ (αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας) από 5% του ΑΕΠ το 2021. Το 2023, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Σε ό,τι αφορά τον λόγο χρέους ως προς το ΑΕΠ, από το 194,3% που έφτασε το 2021 θα έχει για το 2022 μείωση ρεκόρ κατά 27,6% του ΑΕΠ στο 168,9% του ΑΕΠ. Το 2023 θα έχει περαιτέρω μείωση κατά 9,6% του ΑΕΠ στο 159,3% του ΑΕΠ. Όλα αυτά θα πιστοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ και την Εurostat στα τέλη Απριλίου.

Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 7,5% το 2022 από 12,5% το 2021 και έχουν προοπτική να μειωθούν περαιτέρω στο 5% στο τέλος του 2023. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων του ευρώ και οικονομικής επιβράδυνσης.

Προώθηση μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα εξήλθε από την κατάσταση της ενισχυμένης εποπτείας στις 21 Αυγούστου, έχοντας ολοκληρώσει 16 επιτυχημένες αξιολογήσεις οι οποίες συνδέονταν με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό επικυρώθηκε από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το οποίο ενέκρινε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 6 δισ. ευρώ. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να πιστοποιείται από την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίαςΕθνικές ΕκλογέςΕλλάδα και επενδυτική βαθμίδα