Όμιλος «Καστελόριζο»: Mezze στη Μητροπόλεως με πρωινό, θαλασσινά και σούβλα

Το «Mezze» της Γλυφάδας, δέκα χρόνια μετά τη λειτουργία του, απέκτησε… αδερφάκι. Το «Mezze Athens» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Μητροπόλεως 12-14) και αποτελεί το 15ο κατάστημα του ομίλου «Καστελόριζο».

Την περασμένη Παρασκευή (3/2) ο πρόεδρος του ομίλου Αντώνης Σταύρου, η κόρη του Μαρία, και ο γαμπρός του Κώστας Παπαθεοδώρου, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους το νέο κατάστημα που άνοιξε την πόρτα του στις 12/1. Είναι το αποτέλεσμα μιας επένδυσης 200 χιλιάδων ευρώ, σε χώρο 300 τ.μ. με ενοίκιο 9.500 ευρώ μηνιαίως. Απασχολεί 25 υπαλλήλους και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει 170-180 άτομα.

Μαρία Σταύρου, Αντώνης Σταύρου, Κώστας Παπαθεοδώρο

 

Όπως επισήμανε ο κύριος Σταύρου, υπάρχει μενού από 25 ως 40 ευρώ το άτομο. «Το μαγαζί είναι για όλες τις ηλικίες και όλα τα πορτοφόλια» πρόσθεσε. Το «Mezze Athens» έχει κρατήσει το μενού του μαγαζιού στη Γλυφάδα κατά 70-80%. Οι διαφοροποιήσεις έγκειται σε πιάτα όπως μουσακάς και μακαρόνια με κιμά καθώς και στην παροχή «πειραγμένου ελληνικού» πρωινού (08:00-12:00), αμφότερα με στόχο τους τουρίστες. «Σήμα κατατεθέν» του είναι οι σούβλες.

Στα άμεσα σχέδια είναι να γίνουν συνεργασίες με ξενοδοχεία της περιοχής που δεν διαθέτουν στους πελάτες τους υπηρεσίες πρωινού γεύματος. «Θα προετοιμαστούμε τον Φεβρουάριο ώστε τον Μάρτιο να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα ξενοδοχεία του κέντρου», ανέφερε.

Πρόβλημα ανεύρεσης προσωπικού, τζίρος 15,2 εκατ. και αναμονή για Ελληνικό

Ο όμιλος είναι σε συζητήσεις με τη Lamda Development, για ν’ ανοίξει κατάστημα -με το brand «Καστελόριζο»- στο πολυτελές εμπορικό κέντρο «Riviera Galleria» που θα γίνει στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η έκβασή τους θα έχει ολοκληρωθεί ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο κύριος Σταύρου, ανταποκρινόμενος σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει σκέψη για άλλα καταστήματα. Χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο «αν υπάρξουν τυχόν ευκαιρίες».

Το 2022 ο τζίρος του ομίλου ήταν 15,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 3 εκατ. συγκριτικά με το 2019 και 6 από το 2021. Τα 12 από αυτά προέρχονται από τις επιχειρήσεις εστίασης και τα υπόλοιπα 3 από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οι οποίες, είναι ζημιογόνες και ο κύριος Σταύρου εξέφρασε τη βούληση ν’ απεμπλακεί ο όμιλος από αυτή τη δραστηριότητα. «Εδώ και χρόνια θέλω να απαλλαχθώ από τα λέπια, αλλά δεν μπορώ» μας είπε. Η πλέον προβληματική -συγκριτικά με αυτές σε Σούνιο και Μέγαρα- είναι η μονάδα της Κρήτης.

Ο πρόεδρος του ομίλου «Καστελόριζο» ανέφερε ότι τα κόστη αυξήθηκαν -σε σχέση με τα νούμερα προ της πανδημίας- περίπου κατά 25%, ή 4,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά απασχολούνται 500 άτομα με μέσο καθαρό μισθό τα 1000 ευρώ. Πάντως, η ανεύρεση προσωπικού αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα του ομίλου. «Αν βρίσκαμε θα μπορούσαμε να “κατακτήσουμε” όλη την Ελλάδα. Έχω απογοητευτεί» είπε ο κύριος Σταύρου.

Ένα ακόμα επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου είναι το franchise. Στη Γλυφάδα λειτουργεί το «Cup or What?» με καφέ, χειροποίητα προϊόντα αρτοποιίας, πρωϊνό και healthy μενού. Δουλεύει κυρίως με delivery και take away. Στόχος είναι ν’ αποτελέσει το πρώτο από μια σειρά άλλων μέσω franchise. «Υπάρχουν προτάσεις για το συγκεκριμένο concept και θα είναι το μοντέλο της εισόδου μας στην αγορά του franchise» ανέφερε ο κύριος Παπαθεοδώρου.

Να θυμίσουμε ότι τα 15 καταστήματα του ομίλου «Καστελόριζο» είναι: «Mezze Glyfada», «Mezze Athens», «Omnivore» (Πλατεία Αγίας Ειρήνης), «Orizontes» (Λυκαβηττός), «Όμικρον Meze» (Νέα Ερυθραία), «Ramino Resto» (Γλυφάδα), «Kastelorizo» (Κηφισιά και Βάρκιζα), «K.Grill» (Καλλιθέα, Βούλα, Πειραιάς και Κηφισιά), «Raki Meze» (Καλλιθέα), «Cup or What?» (Γλυφάδα), «Ζουμπουρλού» (Ψυρρή).

Mezze AthensΑντώνης ΣταύρουΌμιλος «Καστελόριζο»