Σοφία Βούλτεψη: «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, στον Έβρο, στα νησιά, παντού»

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών μίλησε στο GOV NEWS χωρίς «ωραιοποιήσεις» και «υπεκφυγές», αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού ζητήματος, επισημαίνοντας τις κινήσεις της Ελλάδας και «καυτηριάζοντας» τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κ. Βούλτεψη, στην συνέντευξη που αναμένεται να συζητηθεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ξεκαθάρισε ότι «το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Επ’ αυτού δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν πρόκειται κανείς να πει στην Ελλάδα, καμιά ΜΚΟ, πού βρίσκονται τα σύνορά μας και αν η μία ή η άλλη νησίδα στον Έβρο αποτελούν ή όχι ελληνικό έδαφος».  

Παράλληλα, σχολίασε με «καυστικό» τρόπο την κριτική που ασκούν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και την επέκταση του φράκτη στον Έβρο. 

«Ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή που χρήζει ειδικής προστασίας, σημειώνοντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια πολιτική τα αποτελέσματα της οποίας τα είδαμε στην προσφυγική κρίση του 2015 – 2016. Είναι η πολιτική των ανοικτών συνόρων και των γενικών προσκλητηρίων. Η χώρα έχει σύνορα και θεωρώ αδιανόητο ελληνικό κόμμα να καταγγέλλει την Ελλάδα και να μεταφέρει τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους. Είναι δυνατόν κάποιοι να γίνονται εκλογικοί χορηγοί του Ερντογάν, ο οποίος αναζητά αφορμή για να προκληθεί συνοριακό επεισόδιο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Προστατεύουμε και τα σύνορα και τους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη. 

Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την περίθαλψη των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «στη χώρα μας λειτουργεί το εμβληματικό ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που υλοποιείται από το καλοκαίρι του 2019 από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και που πρόσφατα επεκτείναμε προκειμένου να περιλαμβάνει και Ουκρανούς πολίτες. Προσφέρει ελληνομάθεια, στέγαση και στοιχειώδη επαγγελματική αποκατάσταση με βάση το επαγγελματικό τους υπόβαθρο». 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε ότι στη ΝΔ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση «στην πρώτη κάλπη, παρά την τρικλοποδιά που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική», τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν αρνήθηκε ποτέ τις συνεργασίες. Με την διαφορά ότι οι συνεργασίες προϋποθέτουν υπευθυνότητα και όχι μικροκομματική και ιδεοληπτική στάση». 

 

Για ακόμη μια φορά το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να στείλει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρα μας. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση;

Σοφία Βούλτεψη: Ασφαλώς και είμαστε έτοιμοι. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Στον Έβρο, στα νησιά, παντού. Από τη στιγμή που ο Ερντογάν ανακάλυψε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί δυστυχισμένους πρόσφυγες για να ασκεί πίεση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ήταν βέβαιο ότι δεν θα εγκατέλειπε το «εργαλείο». Επιπλέον, πρόκειται για ένα «εργαλείο» που το χρησιμοποιεί για να παραπλανήσει και το εσωτερικό του κοινό που λόγω φτώχειας και πληθωρισμού ρίχνει τα βάρη στους πρόσφυγες από την Συρία. Έτσι, ο Ερντογάν που χρησιμοποιούσε παλαιότερα τους πρόσφυγες για να αντλεί χρήματα από την ΕΕ, τώρα τους χρησιμοποιεί για να κατευνάσει το δικό του κοινό. Το οποίο ο ίδιος με την ακραία ρητορική του οδήγησε σε μια αντιμεταναστευτική ρητορική, ώστε να δημιουργείται η κυρίαρχη άποψη ότι οι πρόσφυγες «κλέβουν» τις δουλειές και τα μεροκάματα από τους Τούρκους. Όλα αυτά ενώ ο ίδιος προκαλεί κύματα προσφύγων επιχειρώντας στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ. Ένας φαύλος κύκλος τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Πολύς λόγος έχει γίνει για την επέκταση του φράκτη στο Έβρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί έντονη κριτική. Θεωρείτε πως ο φράκτης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν;

Σοφία Βούλτεψη: Χωρίς αμφιβολία. Ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή που χρήζει ειδικής προστασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια πολιτική τα αποτελέσματα της οποίας τα είδαμε στην προσφυγική κρίση του 2015 – 2016. Είναι η πολιτική των ανοικτών συνόρων και των γενικών προσκλητηρίων. Η χώρα έχει σύνορα και η στρατηγική που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο σκέλη: Προστασία των συνόρων και προστασία των ανθρώπων. Ας θυμηθούν οι Έλληνες τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ (και) στο Μεταναστευτικό όταν έλθει η ώρα της κάλπης.

Με αφορμή το περιστατικό στον Έβρο και τους μετανάστες που βρίσκονταν πάνω σε νησίδα του ποταμού ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε για επαναπροωθήσεις και λανθασμένη πολιτική αναφορικά με την αντιμετώπιση των μεταναστών. Ποια είναι η απάντησή σας;

Σοφία Βούλτεψη: Θεωρώ αδιανόητο ελληνικό κόμμα να καταγγέλλει την Ελλάδα και να μεταφέρει τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Προστατεύουμε και τα σύνορα και τους ανθρώπους. Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Επ’ αυτού δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν πρόκειται κανείς να πει στην Ελλάδα, καμιά ΜΚΟ, πού βρίσκονται τα σύνορά μας και αν η μία ή η άλλη νησίδα στον Έβρο αποτελούν ή όχι ελληνικό έδαφος. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους. Είναι δυνατόν κάποιοι να γίνονται εκλογικοί χορηγοί του Ερντογάν, ο οποίος αναζητά αφορμή για να προκληθεί συνοριακό επεισόδιο; Δεδομένου ότι ως αρμόδια για την Ένταξη είμαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να συνεργάζομαι με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, ξεκαθαρίζω ότι ως Ελληνίδα δεν προτίθεμαι να συνεργαστώ με ανθρώπους που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας.

 

Είναι γεγονός πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει πραγματοποιήσει πολλά θετικά βήματα προκειμένου οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα να βρουν στέγη και τροφή. Ποια είναι τα πιο σημαντικά μέτρα που έχετε λάβει τα τελευταία χρόνια;

Σοφία Βούλτεψη: Στη χώρα μας λειτουργεί το εμβληματικό ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που υλοποιείται από το καλοκαίρι του 2019 από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και που πρόσφατα επεκτείναμε προκειμένου να περιλαμβάνει και Ουκρανούς πολίτες. Προσφέρει ελληνομάθεια, στέγαση και στοιχειώδη επαγγελματική αποκατάσταση με βάση το επαγγελματικό τους υπόβαθρο. Ωστόσο δεν είχαμε στην Ελλάδα ένα στοχευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό ξεκινούμε να κάνουμε τώρα, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αξιοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση σε εργαζομένους, όπως ο αγροτικός, ο τουριστικός, ο κατασκευαστικός και η μεταποίηση.

 

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει προκειμένου τα προσφυγόπουλα που θα παραμείνουν στην χώρα μας να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία;

Σοφία Βούλτεψη: Όπως γίνεται κατανοητό, το «κλειδί» βρίσκεται στην γλώσσα. Στην Ελλάδα η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους. Αυτό είναι και το πρώτο για το οποίο ενημερώνουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μόλις φθάσουν στη χώρα μας. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο ένα παιδί που μιλά μόνο φαρσί ή ουρντού να ενταχθεί στο ελληνικό σχολείο. Από το υπουργείο Παιδείας λειτουργούν τάξεις ένταξης, ωστόσο προσφέραμε και εμείς μια χείρα βοηθείας, δημιουργώντας με την UNICEF ένα πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης, που αποτελεί γέφυρα προς την τυπική εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η περασμένη σχολική χρονιά υπήρξε η καλύτερη για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει και εντάξει σε ταμείο της ΕΕ (δυστυχώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκταμίευση των κονδυλίων του προγράμματος 2021-2027) ένα νέο πρόγραμμα, το HELIOS JUNIOR, που θα αφορά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ενηλικιώνονται.

Στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί η συζήτηση των συνεργασιών στην περίπτωση που η ΝΔ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία στις «δεύτερες κάλπες». Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και εάν θεωρείτε ότι πλέον, μετά το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι εφικτή μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Σοφία Βούλτεψη: Πήγατε κιόλας στις «δεύτερες κάλπες»; Εμείς στο μυαλό μας έχουμε την πρώτη κάλπη, εκεί επικεντρωνόμαστε και εκεί θα δώσουμε την μεγάλη μάχη, παρά την τρικλοποδιά που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, με συνεχείς πτώσεις κυβερνήσεων και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για συνεχείς κυβερνητικές κρίσεις και αστάθεια. Ο λαός το γνωρίζει αυτό και θα δώσει την απάντησή του στα διαλυτικά σχέδια της αντιπολίτευσης στην κάλπη. Στις εκλογές, θα έχουν όλοι την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνωρίσαμε ποτέ, τη μία μετά την άλλη – και συχνά όλες μαζί σωρευτικά. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία δεν αρνήθηκε ποτέ τις συνεργασίες. Με την διαφορά ότι οι συνεργασίες προϋποθέτουν υπευθυνότητα και όχι μικροκομματική και ιδεοληπτική στάση. Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και στον λαό της. Όσο πιο νωρίς γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο το καλύτερο για όλους.

μεταναστευτικόπροσφυγικόΣοφία Βούλτεψηυφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου