Ν. Ανδρουλάκης: «Τα απογευματινά χειρουργεία ως “Δούρειος Ίππος” για την κατάργηση του ΕΣΥ»

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που οδηγεί σε κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντιπροτείνοντας την μεταστροφή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΕΣΥ και την δημιουργία ισχυρών κρατικών δομών υγείας.

Αυτό το μήνυμα έδωσε σήμερα με παρέμβασή του στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για την δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στην τροπολογία ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «μας επιστρέφει πριν την 10ετία του 1980» κι αυτό το κάνει «καταργώντας τον θεμέλιο λίθο του ΕΣΥ που είναι η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας». Σημείωσε πως «ιδιωτικοποιείτε την δημόσια υγεία με μία μεταμεσονύχτια τροπολογία την Μεγάλη Εβδομάδα», αναρωτώμενος γιατί επισπεύδει αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση: «Τόσο πολύ βιάζονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλετε να εξυπηρετήσετε;». Σημείωσε πως «μπροστά σε αυτή την κατάπτυστη τροπολογία στεκόμαστε απέναντι» τονίζοντας πως «πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό από τη κυβέρνηση» αφού «όσο μένετε κινδυνεύει να καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος».

Συγκεκριμένα, για τις προβλέψεις της ρύθμισης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «επιβεβαιώνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία με τον τρόπο που τα σχεδίασε θα είναι Δούρειος Ίππος για την κατάργηση του ΕΣΥ». Σημείωσε πως «κανονικοποιείτε την δραματική κατάσταση στην οποία έχετε φέρει το ΕΣΥ» αφού «για εσάς δημόσια υγεία είναι μόνον οι υποδομές. Όλα τα άλλα είναι ιδιωτικά». Μάλιστα έκανε λόγο για την εξυπηρέτηση «ενός ολιγοπωλίου που νέμεται το 75% των υπηρεσιών υγείας».

Σημείωσε επίσης πως «με την τροπολογία σας όχι μόνον δεν ενισχύετε την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας αλλά δημιουργείτε και ασθενείς δύο ταχυτήτων». Πρόσθεσε επίσης πως «δημιουργείτε αντικίνητρα για να μην έρθουν νέοι γιατροί να μπουν στο σύστημα αφού τώρα ως ιδιώτες γιατροί θα έχουν δικαίωμα να χειρουργούν στο νοσοκομείο που μέχρι τώρα υπηρετούσαν».

Παράλληλα όμως ο Νίκος Ανδρουλακης αντιπαρέβαλλε στην πολιτική της κυβέρνησης της πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην δημόσια υγεία. Επισημαίνοντας όμως απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «είχατε κι έχετε άλλες προτεραιότητες». Τόνισε την ανάγκη «να αναπτυχθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία με δομές στην περιφέρεια της χώρας» προτείνοντας «ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δημόσια εποπτεία».

Πρόκρινε επίσης μια πολιτική για την «κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες» που προϋποθέτει αύξηση των μισθών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη του προσωπικού του νοσοκομείου στην ασφαλιστική κλάση των βαρέων και ανθυγιεινών.

ΒουλήΕθνικό Σύστημα ΥγείαςΕΣΥΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΠολιτικήτροπολογία