Ν. Δένδιας: «O Στρατός μας αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας»

“Είμαστε και θα είμαστε παρόντες, εν απολύτω γνώση των κινδύνων που διατρέχουμε, αλλά με αυτοπεποίθηση, αυταπάρνηση και αίσθηση καθήκοντος και εκτός των συνόρων μας, εκεί που τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα επιβάλλουν”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, στο χαιρετισμό του, στη διάρκεια της τελετής εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε “ο Στρατός μας αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας εναντίον της Πατρίδας μας, κάθε αναθεωρητισμού, αλλά επίσης είναι δίπλα στην Ελληνίδα και στον Έλληνα την ώρα της ανάγκης.

Η συμμετοχή του Στρατού Ξηράς σε πέντε διαφορετικές αποστολές, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει επίσης την δυνατότητα της Πατρίδας μας να καταστεί παράγοντας σταθερότητας. Ήδη, εδώ και ελάχιστες μέρες, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της συμμετοχής μας στην ειρηνευτική επιχείρηση «ALTHEA», στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη” γνωστοποίησε.

“Διότι όλοι γνωρίζετε , συνέχισε, πόσο ζωτικός χώρος είναι για την Ελλάδα τα Δυτικά Βαλκάνια. Και ήδη ο στρατός μας βρίσκεται σε δύο σημεία των Βαλκανίων. Στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο. Και διαφυλάττει βεβαίως όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Αλλά γενικά είναι καλό να αντιληφθούμε την ανάγκη προβολής των δυνατοτήτων μας και εκτός των στενών συνόρων μας. Διότι τα συμφέροντα του Ελληνισμού και οι διαχρονικές αξίες της πατρίδας μας δεν οριοθετούνται μόνον από τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας.

Είμαστε και θα είμαστε παρόντες, εν απολύτω γνώση των κινδύνων που διατρέχουμε, αλλά με αυτοπεποίθηση, αυταπάρνηση και αίσθηση καθήκοντος και εκτός των συνόρων μας, εκεί που τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα επιβάλλουν”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030» με την οποία “εστιάζουμε στον εκσυγχρονισμό, με την απόκτηση όσων είναι κατάλληλα ως συστήματα για τον 21ο αιώνα”.”Τα 35 νέα ελικόπτερα, τα Black Hawk,διασφαλίζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά επίσης προχωράμε και θα προχωρήσουμε και σε επιλογές ευφυών συστημάτων, μικρού κόστους και πολλαπλασιαστών ισχύος, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον προκλήσεων που ο 21ος αιώνας δημιουργεί”, πρόσθεσε

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι “ο ρόλος της καινοτομίας δεν μπορεί να παραλειφθεί από την εξίσωση προς επίλυση που αποτελεί η υπηρέτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας δεν είναι καθόλου πέραν των δυνατοτήτων πατρίδας μας και της ελληνικής κοινωνίας, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι “σε τρεις μόλις ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση ενός νομοθετήματος επί τη βάσει του οποίου δημιουργείται το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), το οποίο θεμελιώνει μια διαφορετική κουλτούρα καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Πιστεύω ότι θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, επενδύουμε και αναπτύσσουμε τεχνολογίες αιχμής.Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί χώρα πρότυπο σε αυτόν τον τομέα”.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ευχαρίστησε και συνεχάρη “όλο το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, για την άριστη ανταπόκριση στα καθήκοντά του” και εξέφρασε “προς τα στελέχη του Στρατού την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και την ευγνωμοσύνη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας, αλλά και την στήριξη της κοινωνίας μας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά. Κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα με ερμηνευτές την Ευδοκία Μωυσίδου και τον Θεόδωρο Βουτσικάκη, που πλαισίωναν η στρατιωτική μουσική της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού και η νεοσύστατη χορωδία της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Στην εκδήλωση παρέσtησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχου Γεώργιος Φλώρος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης παρέστησαν ο βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο αρχιμανδρίτης – ταξίαρχος Μελέτιος Κουράκλης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτιος Κριμιζής, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Τρύφωνας Κοντιζάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού Πολεοδομικών Θεμάτων & Εφαρμογών της περιφέρειας Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο πρόεδροςτου δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων Εμμανουήλ Βελεγράκης, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Nίκος Δένδιας