Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ακρίβεια είναι ο “ελέφαντας” στο δωμάτιο και η αντιμετώπιση της είναι απόλυτη προτεραιότητα»

Σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η αντιπαράθεση αναμένεται ολομέτωπη με επίκεντρο την ακρίβεια και επί τάπητος όλα τα θέματα της επικαιρότητας, 15 ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες.

Το κοινοβουλευτικό «debate» διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, με θέμα την «αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι συμφώνησε αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, αφού η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα των νοικοκυριών.

«. Η σημερινή συζήτηση μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο αριθμών, ώστε οι πολίτες να πληροφορηθούν για τα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν και τις θέσεις όλων των κομμάτων.  Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ανατιμήσεις στο ρεύμα και  στο αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία, μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, οι οποίες επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια, ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας. Οι υψηλές τιμές στα μάρκετ και στα ενοίκια ροκανίζουν το μέσο εισόδημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού, καθώς και για τα επιδόματα που θα καταβληθούν στους ευάλωτους πολίτες.

«Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα είχαν και συγκεκριμένο αποτύπωμα. Κάποις πρέπει να ενημερώσει τον αρχηγό σας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς φορολογήσαμε τα υπερκέρδη. Μην τα επαναλαμβάνει γιατί είναι σαν να διαφημίζει τις δικές μας πολιτικές. Μας λοιδωρούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και το αποτέλεσμα είναι κανείς να μην παραπονιέται για τις τιμές του ρεύματος επειδή οι τιμές έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα.

Καλά να είμαστε και θα δούμε το 2027 πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να δούμε αν υλοποιήσαμε την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ.

Προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις συνεχείς διακοπές της: Θα μείνω και θα σας αντιμετωπίσω με καρδούλα στο τέλος

Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ευρωπαικού μέσου όρου και ελάτε να τη συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής.

Να θυμίσουμε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής.

Επειδή σπεύδετε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίψετε ευθύνες σε άλλους να θυμίσω ότι από το 2015 έως το 2019 όταν στην ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κράταγαν ομπρέλες έφεραν την Ελλάδα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης

Δεύτερος μύθος ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Εδώ και μια 10ετια ζήσαμε μια περιπέτεια που μας στοίχισε το 30% του ΑΕΠ

Όλα αυτά με ένα ρεκόρ επενδύσεων και με 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβένρηση, αυτά συγκροτούν ένα ανάχωμα. Μπορεί να ακούγονται μακρινά σε έναν συνταξιούχο ή μια οικογένεια που επηρεάζεται στο παρών. Όσο αυξάνονται οι επενδύσεις, η ανάπτυξη τρέχει με υπερδιπλάσιο του ευρωπαικού μεσου όρου τόσο μειώνονται τα κόστη και δημιουργείται μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήστε είναι ότι υλοποιείται η πολιτική για αύξηση των μισθών και μείωση των φόρων. Ο μέσος μισθός είναι 1.300 ευρώ και θα πάει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας. Πότε δόθηκαν αυξήσεις για πρώτη φορά στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια; Αυτή η κυβέρνηση. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και θα τον πάμε στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της 4ετιας. Είναι ένα ανάχωμα.

Τα προβλήματα είναι σύνθετα. Ακούστε πρώτα κυρία Τζάκρη και μετά αρχίστε τις ειρωνίες. Εσείς είστε πρωταθλήτρια έχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια.

Πρώτος μύθος ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί εν κενώ. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα

Εσείς ως αριστερά δεν ήσασταν ιστορικά κατά των μονοπωλίων; Αντί να συνταχθείτε με την πρόταση που επί της αρχής δεν σας βρίσκει αντίθετος

Υπήρξε κάποιο κόμμα που να εισηγήθηκε ευρωπαϊκή ρύθμιση όπως αυτή που ζητούμε; Πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί; Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω πολλές ακοστολόγητες προτάσεις

Μια ελληνική εισήγηση τίθεται ξανά στο κεντρικό προβληματισμό των Βρυξελλών.

Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά

Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού επέβαλε ένα πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία. Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν το ζητάει μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες επτά χώρες.

Οι κολοσσοί δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς για να κρατούν υψηλές τιμές, ούτε και να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να κρατούν δεσπόζουσα θέση. Είναι μια κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη. Τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Στερεί από μέρος των ευρωπαίων πολιτών να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές.

Η ριζική απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις που θα μείνουν. Δεν εξωραΐζω καμία κατάσταση αλλά να συμφωνήσουμε στα βασικά μεγέθη του πληθωρισμού. Υπήρχε μια περίοδος το 2022 που ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαικό μέσο όρο όταν είχαμε υψηλές τιμές σε ρεύμα και αέριο. Υπήρχε μια περίοδος που είχαμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαικό μέσο όρο όταν εφαρμόσαμε μέτρα για το ρεύμα και ακολουθεί μια τρίτη φάση που ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακριβεία που χρειάζεται ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και για αυτό εφαρμόζουμε πολιτική στοχευμένων μέτρων για τους ευάλωτους

Αρχικά μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Σήμερα οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και να έχει μετριαστεί η κριτική. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων

Η ακρίβεια είναΙ το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση ίσως μας δώσει μια ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια που μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που νιώθουν, να ενημερωθούν για τα αναχώματα που έχουμε υψώσει».

ακρίβειαΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης