Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: Αυτόνομη ενεργειακά, πανίσχυρη αμυντικά και διπλωματικά

Η νέα εποχή που «ξημερώνει» μετά την αναθεωρητική στάση της Ρωσίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή θα βρει την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Οι χώρες που θα ανταπεξέλθουν στις πολλές δυσκολίες που έρχονται θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες στο ενεργειακό – επισιτιστικό κομμάτι και άριστα εξοπλισμένες στον αμυντικό τομέα. 

Και στους δύο βασικούς άξονες η Ελλάδα πραγματοποιεί κινήσεις που θα την καταστήσουν αυτόνομη και ισχυρή. 

Στο ενεργειακό κομμάτι, όπως τόνισε την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, η χώρα μας προετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. 

Καταρχήν ενισχύεται η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς κατέπλευσε σε χρόνο ρεκόρ το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού. 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν εάν χρειαστεί επιπλέον φορτία LNG. 

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυνατότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδα 5). 

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί το χειμώνα να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.     

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητική και οι πάντες βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Σε ότι αφορά στο ενεργειακό κόστος, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα μέτρα στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, που θα «ανακουφίσουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Η κυβέρνηση επιδοτεί όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος τον Ιούλιο ανέρχονται στα 722 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  

Σχετικά με τον Αμυντικό τομέα, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει «άλματα». 

Έχει ενισχύσει στο μέγιστο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καθιστώντας την Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ κυρίαρχες δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. 

Η ενίσχυση με τα Γαλλικά Rafale, η αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper και η επικείμενη αγορά των F-35 απογειώνουν την ισχύ της Ελλάδας στον αέρα. 

Αναφορικά με το πολεμικό ναυτικό, οι φρεγάτες Belharra (3+1), θα ενισχύσουν την παρουσία της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα καταστήσουν απαγορευτική κάθε κίνηση αμφισβήτησης από την Τουρκία. 

Να σημειωθεί ότι σύντομα, η Ελλάδα θα «κλείσει» συμφωνία για την αγορά τεσσάρων νέων πολεμικών πλοίων. Ο λόγος για 4 κορβέτες που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.  

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αμυντικοί αναλυτές και ανώτατοι Έλληνες στρατιωτικοί, ο συνδυασμός των Γαλλικών μαχητικών με τις Γαλλικές φρεγάτες αποτελούν αποτρεπτική δύναμη πολλαπλής ισχύος, για κάθε χώρα που θα αποφασίσει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. 

Παράλληλα, τα υποβρύχια Τύπου Παπανικολής που έχει στην διάθεσή της η Ελλάδα και τα οποία δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να εντοπίσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 αποτελούν εγγύηση στις Ελληνικές θάλασσες. 

Αναφορικά με τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας, το emea.gr έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι το δίδυμο Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με χώρες «κλειδιά» της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι άριστες διπλωματικές κινήσεις έχουν «απομονώσει» την Τουρκία, η οποία μετά και την απόφαση της Αμερικανικής Βουλής να μην της επιτραπεί η αναβάθμιση – και πολύ περισσότερο η πώληση – F-16  νιώθει ακόμη περισσότερο «εγκλωβισμένη» στη μέγγενη του αναθεωρητισμού. 

ΕλλάδαενέργειαΠολιτικήΦυσικό Αέριο