Ο Παναγιωτόπουλος στις ΗΠΑ: «Πέφτουν» οι υπογραφές για τα F-35, «κλείνουν» νέες αμυντικές συμφωνίες

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ενίσχυση της αμυντικής «θωράκισης» της χώρας μας, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε τέλμα.

Η Ελλάδα αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη σε αέρα και θάλασσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ευρύτερη περιοχή.

Μαζί με το Ισραήλ θα είναι οι ισχυρότεροι πυλώνες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ και κατά προέκταση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός θα βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, με τον οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αγορά από την χώρα μας των υπερσύγχρονων F-35.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Ελλάδα θα αποκτήσει 20 + 20 F-35, με το πρώτο να παραλαμβάνεται στις αρχές του 2028.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συζητήσει με τον κ. Όστιν και την περαιτέρω αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα μας ενδιαφέρεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Ο λόγος για τα πανίσχυρα MH-60R, τα γνωστά Romeo, που αποκαλούνται – όχι άδικα – «φονιάδες των υποβρυχίων».

Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, ο συνδυασμός των Belharra με τα Romeo θα αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα «ανθυποβρυχιακά» δίδυμα στον κόσμο, καθώς τόσο οι Γαλλικές φρεγάτες όσο και τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα διαθέτουν τα πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα ήδη διαθέτει ελικόπτερα MH-60R, αλλά σκοπεύει να αποκτήσει ακόμη περισσότερα για να καλύψουν τις ανάγκες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποκτά σταδιακά από την Γερμανία υπερσύγχρονα υποβρύχια Τύπου Παπανικολής που διαθέτει ήδη, η Ελλάδα.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας, θα συναντηθεί με στελέχη του Ελληνοαμερικανικού λόμπι, αλλά και με κορυφαίους Αμερικανούς πολιτικούς, όπως τον πανίσχυρο πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να θέσει και πάλι το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας και να επισημάνει ότι το καθεστώς Ερντογάν δημοσιοποιεί πλέον χάρτες που απεικονίζουν το μισό Αιγαίο και ολόκληρη την Κρήτη να βρίσκονται υπό Τουρκική κατοχή.

Στις 20 Ιουλίου ο υπουργός θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της ομογένειας, ενώ στις 21 Ιουλίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο της AHEPA (πανίσχυρη ελληνοαμερικανική οργάνωσης), στο Ορλάντο.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της ιστορικής οργάνωσης με τη μείζονα συνεισφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, την φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συναντήθηκε, εκτός των άλλων και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, ότι οι ΗΠΑ τους επόμενους μήνες θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Αμερικανική βάση της Σούδας, στα Χανιά.