Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα 9,3% της Νέας Δημοκρατίας

Με διψήφια ποσοστά διαφοράς «φλερτάρει» η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε πανελλαδική δημοσκόπηση της OPINION POLL.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα tomanifesto,  η Ν.Δ απολαμβάνει διαφορά της τάξης του 8.9% σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου, ενώ η διαφορά «εκτοξεύεται» στο 9.3% στην Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων.

 

Αναλυτικότερα, οι επιδόσεις των κομμάτων στην Πρόθεση ψήφου είναι: Ν.Δ 31.7%, ΣΥΡΙΖΑ 22.8%, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 11.8%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.8%, ΜΕΡΑ 25 2.5%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2.2%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1.1% , ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1.1%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.7% , ενώ οι Αναποφάσιστοι είναι 9.9%.

 

Σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, τον Μάιο, παρατηρείται μια πτώση της τάξης του 0.4% για την Ν.Δ , μια άνοδος 1% για το ΣΥΡΙΖΑ και πτώση 0.9% για το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. Οι επιδόσεις αυτές στην Πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι: Ν.Δ 33.1% , ΣΥΡΙΖΑ 23.8%, ΠΑΣΟΚ 12.3%, Κ.ΚΕ 5.3% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%, ΜΕΡΑ 25 2.6%.

Πάνω από 1 στους δύο επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Οι συνεχείς τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τον χρόνο των εκλογών επηρεάζει, όπως φαίνεται, τις απαντήσεις των ψηφοφόρων σχετικά με το πότε επιθυμούν αυτές να διεξαχθούν. Συγκεκριμένα, το 37.5%  θέλει να πραγματοποιηθούν εκλογές το Φθινόπωρο  ενώ η πλειοψηφία, το 52% επιθυμεί να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι για το τι Κυβέρνηση επιθυμούν να προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες.

Οι επιλογές συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Αυτοδύναμη Ν.Δ 26.6%, 11% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ 8.9%, Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΑΣΟΚ 11.7% και Κυβέρνηση τεχνοκρατών με την συνεργασία και των τριών πρώτων κομμάτων 13.7%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η απάντηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ως πρώτη επιλογή έχουν μια Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ με 23.5% και δεύτερη μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών το 20.6% , ενώ αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ συγκεντρώνει το 14.7% και Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ το 11.8%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός και μετά ο… κανέας

Απαντώντας στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 36,9%, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο κανένας με 27,3%. Στην τρίτη θέση ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 21%, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 4,7%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 2,1% και οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος με 1,7%.

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ