Ελλάδα – ΗΠΑ: Μήνυμα ενότητας και ισχύος από την Κρήτη, εκνευρισμός στην Άγκυρα

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ με την Ελλάδα πραγματοποίησαν πολυήμερες και άκρως απαιτητικές ασκήσεις με υπερσύγχρονα μαχητικά σε μια περιοχή που εποφθαλμιούν οι Τούρκοι.

Η πολυήμερη παρουσία 24 υπερσύγχρονων Αμερικανικών μαχητικών F-35 και F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, τα οποία πραγματοποίησαν «σκληρή» συνεκπαίδευση με τα ελληνικά μαχητικά αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Μάλιστα, η παρουσία τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια όσο και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζώρτζ Τσούνη, έδωσαν επίσημο χαρακτήρα στην παρουσία των Αμερικανικών μαχητικών στα Χανιά της Κρήτης, στέλνοντας «ηχηρό» μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, Ελλάδα και ΗΠΑ, διανύουν ίσως την καλύτερη περίοδο στις μεταξύ τους σχέσεις και αυτό καταδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε πολιτικό, όσο και σε αμυντικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου η χώρα μας να μπει στο πρόγραμμα για την απόκτηση 20 – 20 μαχητικών F-35.

Επίσης, η συμμετοχή Ισραηλινών μαχητικών σε κάποιες ασκήσεις, μαζί με τα Ελληνικά και Αμερικάνικα μαχητικά, έδωσαν ένα ιδιαίτερο «χρώμα», στέλνοντας παράλληλα πολλαπλά μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή, αναφορικά με την νέα γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 κάνουν ασκήσεις σε Ευρωπαϊκό έδαφος έχοντας επάνω τους το πλήρες οπλικό τους σύστημα.

Τα Ελληνικά και Αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν ασκήσεις σε περιοχές που εποφθαλμιά η Άγκυρα στα Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, τα Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάνουν εκτενείς αναφορές στις Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα με στόχο την Τουρκία.

 

F-15f-35ελληνοτουρκικάΗΠΑΤουρκία