Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Με φιέστες και απειλές βγαίνει για έρευνες το Τουρκικό γεωτρύπανο

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει την πολιτική του εικόνα στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν με φιέστες και πλήρη κάλυψη από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία βγάζει για έρευνες το νέο γεωτρύπανο 7ης γενιάς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δρομολόγιο που θα πραγματοποιήσει το «Αμπντουλάχ Αμίντ Χαν» δεν έχει γνωστοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές, αλλά τούρκοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει έρευνες σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές δημιουργώντας συνθήκες «θερμού» επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα επιδίδεται σε ένα διπλωματικό «μαραθώνιο» ενημερώνοντας όλες τις χώρες της Ε.Ε. και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Βασικοί σύμμαχοι της Ελλάδας αποτελούν το Ισραήλ και η Γαλλία, ενώ στο «παιχνίδι» εάν χρειαστεί αναμένεται να μπουν δυναμικά και οι ΗΠΑ.

Επίσης, δεν αποκλείεται η Αίγυπτος για πρώτη φορά να πραγματοποιήσει ενέργειες υπέρ της Ελλάδας, εφόσον η Άγκυρα προβεί σε προκλητικές ενέργειες κοντά στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η Αίγυπτος έχει μπει δυναμικά στο ενεργειακό «παιχνίδι» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία κινείται πλέον ενάντια στα συμφέροντά της.

Να σημειωθεί, ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για τις επαφές και τις συμφωνίες που συνάπτει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σκληρή κριτική δέχεται ο τούρκος πρόεδρος για την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ στην Τεχεράνη.

Στην ενέργεια αυτή ήρθε να προστεθεί και η νέα προ ημερών συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η Ρωσία να συμβάλει για την δημιουργία Πυρηνικού Σταθμού στην Τουρκία.

Οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ και έχουν ενισχύσει τις θέσεις των Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών που επισημαίνουν στον πρόεδρο Μπάιντεν να μην προχωρήσει στην ενίσχυση της πολεμικής «μηχανής» της Τουρκίας.

Αναφορικά με το γεωτρύπανο και τις έρευνας που θα πραγματοποιήσει τρία είναι τα πιθανά σενάρια.
Το πρώτο σενάριο είναι να πραγματοποιήσει έρευνες ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής των κατεχόμενων στην Κύπρο, μετά από άδεια της κατοχικής κυβέρνησης.

Το δεύτερο να σενάριο είναι να επιχειρήσει να μπει στην Κυπριακή ΑΟΖ στα Δυτικά της Κύπρου και να προκαλέσει ένταση. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές αποκλείουν την περίπτωση να επιχειρήσει η Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιο θαλάσσιο «οικόπεδο» που βρίσκονται Αμερικανικές εταιρείες οι οποίες ήδη εργάζονται για την εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
«Σίγουρα δεν θα ήθελε ο Ερντογάν να προκαλέσει ανοικτά τις ΗΠΑ», λένε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS.

Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει ένταση και περίπτωση «θερμού» επεισόδια με την Ελλάδα. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει την είσοδο του Τουρκικού γεωτρύπανου στην ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και την πραγματοποίηση ερευνών στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νότια του Καστελόριζου, μέχρι και την Κρήτη, γεγονός που θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας στην περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα η χώρα μας θα απαντήσει ανάλογα, «ισχυρά και με αποφασιστικότητα».

ΑΟΖΚύπροςΤουρκίατουρκικες προκλητικές ενέργειεςτουρκικό γεωτρύπανο