Κ. Μητσοτάκης: Με κινήσεις Ματ στην διπλωματική σκακιέρα απαντά στις απειλές Ερντογάν

Με στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις και διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας απαντά η Αθήνα στις νέες απειλές του καθεστώτος Ερντογάν. 

Ένα πρώτο καλό δείγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς δόθηκε από τον Έλληνας πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, όπου παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην αναθεωρητική στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου και όχι υπέρ των όπλων. 

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στο Λευκό Παλάτι υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και σημειώνοντας με νόημα πως «αυτό το γνωρίζει η άλλη πλευρά». 

Φυσικά δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ήδη πάνω από το Αιγαίου πετούν Γαλλικά Rafale και πως σε λίγους μήνες το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα διαθέτει στο νηολόγιό του τις υπερσύγχρονες Γαλλικές φρεγάτες Belharra.   

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν τόνισε για ακόμη μια φορά πως η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, η ελληνική πλευρά θα κινηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα με την ίδια τακτική, καθώς τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να διεθνοποιήσουν περαιτέρω την επιθετικότητα της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνονται καθημερινά οι Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από Ευρωβουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία μιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναθεωρητική διάθεση του καθεστώτος Ερντογάν. 

Επίσης, ενημερώνονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για όλες τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. 

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών τουρκικών εφημερίδων. 

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η τουρκική επιθετικότητα αναμένεται να ενταθεί, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει έναν «φανταστικό εχθρό» προκειμένου να φέρει κοντά του όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους πολίτες στις επικείμενες εθνικές εκλογές. 

«Όσο τα ποσοστά στα γκάλοπ – κρυφά και φανερά – του Τούρκου προέδρου βρίσκονται στο ναδίρ τόσο θα επιδιώκει ένταση με την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος στο GOV NEWS. 

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας της χώρας μας, θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο ο Τούρκος Πρόεδρος να δώσει εντολή για «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία θα βρει απέναντί της, εκτός από τις ελληνικές ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτη την Γαλλία, όσο και τις ΗΠΑ. 

Επίσης, το καθεστώς Ερντογάν αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι εθνικιστικές κορώνες δεν τυγχάνουν της ανταπόκρισης που προσδοκούσε στον τουρκικό λαό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη δημοσκόπηση στην οποία σε σχετική ερώτηση το 64% των Τούρκων πολιτών απάντησε ότι «δεν θεωρεί τους Έλληνες έθνος εχθρικό απέναντι στην Τουρκία».   

Επομένως, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες μεθόδους και τακτικές προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά του κόμματός τους.  

ελληνοτουρκικάΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠρωθυπουργός