Άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή, σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Σημειώνεται ότι με βάση τη διαδικασία, η ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός.

Η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της κ. Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο «Qatargate».

Εκ νέου απαγόρευση επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

Aπαγόρευση της επαφής με τον Τύπο επιβλήθηκε εκ νέου στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ως όρος για την παραμονή της εκτός φυλακής, σύμφωνα με απόφαση της ανακρίτριας δικαστίνας, Ορελί Ντελζέφ, που έχει αναλάβει την υπόθεση της φερόμενης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο, μετά την παραίτηση του Μισέλ Κλεζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της κυρίας Καϊλή με τον όρο της απαγόρευσης της επαφής με τον Τύπο, θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως αναφέρεται στη διαταγή της 23ης Δεκεμβρίου της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ.

Παράλληλα, ανανεώνονται όλοι οι άλλοι όροι ως τις 21/3/2024, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την υποχρέωση της κυρίας Καϊλή να διαμένει στην κατοικία της, να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιήσει τον δικαστή, να μην εγκαταλείψει τον χώρο Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή και να μην έρθει σε επαφή με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, πλην του πρώην συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κυρίας Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».

Εύα ΚαϊληΕυρωκοινοβούλιο