Ευρωκοινοβούλιο: Άρση ασυλίας για Εύα Καϊλή και Γιώργο Κύρτσο

Ημέρα εξελίξεων με ελληνικό ενδιαφέρον σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς διετάχθη η άρση ασυλίας τόσο για την Εύα Καϊλή όσο και για τον Γιώργο Κύρτσο.

Η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της κ. Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο «Qatargate», αλλά για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Κύρτσου έχει σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Free Sunday.

Τι συνέβη με την Καϊλή

Σήμερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή, σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Σημειώνεται ότι με βάση τη διαδικασία, η ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός.

Η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της κ. Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο «Qatargate».

Εκ νέου απαγόρευση επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

Aπαγόρευση της επαφής με τον Τύπο επιβλήθηκε εκ νέου στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ως όρος για την παραμονή της εκτός φυλακής, σύμφωνα με απόφαση της ανακρίτριας δικαστίνας, Ορελί Ντελζέφ, που έχει αναλάβει την υπόθεση της φερόμενης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο, μετά την παραίτηση του Μισέλ Κλεζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της κυρίας Καϊλή με τον όρο της απαγόρευσης της επαφής με τον Τύπο, θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως αναφέρεται στη διαταγή της 23ης Δεκεμβρίου της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ.

Παράλληλα, ανανεώνονται όλοι οι άλλοι όροι ως τις 21/3/2024, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την υποχρέωση της κυρίας Καϊλή να διαμένει στην κατοικία της, να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιήσει τον δικαστή, να μην εγκαταλείψει τον χώρο Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή και να μην έρθει σε επαφή με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, πλην του πρώην συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κυρίας Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».

Άρση ασυλίας και για τον Γιώργο Κύρτσο

Ακόμη μια άρση ασυλίας αποφάσισε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτός της Καϊλή, ήρθη και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, κατόπιν του αιτήματος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του κ. Κύρτσου έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ανάταση χειρός, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επιστολή της 27ης Ιουνίου 2023 και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου 2023.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Κύρτσος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019 με τη ΝΔ. Το 2022 διεγράφη από τη ΝΔ και έκτοτε ο κ. Κύρτσος μετακινήθηκε από το ΕΛΚ, στην Ομάδα των Φιλελευθέρων του ΕΚ.

Εύα ΚαϊληΕυρωκοινοβούλιο