Τι κρύβεται πίσω από το… μπαϊράκι της εκκλησίας;

Η έντονη αντίδραση της εκκλησίας, απέναντι πρωτίστως στην κυβέρνηση που έδωσε τρίμηνη μάχη για το επίμαχο νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο, έφερε στον αφρό ολόκληρη την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Πέρα από την μετάθεση της λειτουργίας στην Μονή Πετράκη, αντί της Μητρόπολης, υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις. Διόλου ασήμαντες.

Ειδησούλα νούμερο 1: «Η ΔΙΣ ενημερώθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, περί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας». Απορία: η εκκλησία υλοποιεί μαζί με το υπουργείο Υγείας, προγράμματα Ψυχικής Υγείας, επιχορηγούμενα μάλιστα από την ΕΕ;

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #12

Ειδησούλα νούμερο 2: «Η ΔΙΣ ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως για τη διοργάνωση της Η’ Ημερίδος, με σκοπό την ενημέρωση των υπευθύνων Γραφείων Τύπου, καθώς και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων των Περιφερειών Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024».

Ημερίδα στις 4 Ιουνίου, πέντε μέρες πριν τις ευρωεκλογές; Με τι θέμα; Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει σηκώσει το μπαϊράκι πια.

…και η πραγματική αιτία

Τα αίτια πάντως για την απόφαση της εκκλησίας να το τραβήξει στα άκρα είναι βαθύτερα και δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον γάμο των ομόφυλων. Πληροφορίες θέλουν το Σχιστό να έχει παίξει ρόλο, εκεί όπου υπάρχει προς αξιοποίηση μια τεράστιας έκταση – φιλέτο φυσικά. Εξ ου και η εκκλησία το 2021 συνέστησε την εταιρεία ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε. για την αξιοποίηση της ενώ η σύμβαση ανάμεσα σε εκκλησία και ΤΑΙΠΕΔ , παρουσία πρωθυπουργού αλλά και του Ιερωνύμου, υπεγράφη ένα χρόνο.

Έλα μου όμως που το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε αναλάβει την ωρίμανση του έργου, άρχισε να εκφράζει διάφορες ενστάσεις και το έργο καθυστέρησε. Μέχρι που στην εκκλησία έμαθαν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν στο ΤΑΙΠΕΔ πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη μελέτη ενός έργο χωρίς να είναι βέβαιο ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί. Εξ ου και το deal έκτοτε «πάγωσε».

Διαχωρισμός

Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που βλέπουν πως πίσω από την κρίση στις σχέσεις εκκλησίας – Πολιτείας κρύβεται η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη πριν από τις εκλογές έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να εκκινήσει τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024.

Το μπρα ντε φερ που βλέπουν πολλοί είναι για τον περίφημο διαχωρισμό εκκλησίας – Κράτους, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να θέτει. Το ερώτημα είναι, αν συμβεί, ποιος θα χάσει περισσότερο τελικά;

Δημοσιεύτηκε στο 12ο τεύχος της «Govnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα… κλικ!

ΕκκλησίαΙερά ΣύνοδοςΤΑΙΠΕΔ