Πόσο δίκιο είχε ο Σόιμπλε για τον Τσίπρα…

Μπορεί να έγιναν εν Ελλάδι… viral οι ατάκες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη (μετά θάνατον) κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου, ωστόσο η… είδηση ήταν αλλού. Και πέρασε στα ψιλά.

Όπως γράφει στην αποκαλυπτική του στήλη ο Κομισάριος, ο Σόιμπλε ήταν παλιά καραβάνα. Έβλεπε τι ερχόταν στην Ελλάδα μετά τις παλινωδίες του Αντώνη Σαμαρά και το μη κλείσιμο της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2014 έφερε εκλογές και τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Τον οποίο είχε συναντήσει πριν καιρό.

«Αν και ουδείς ήθελε να τον υποδεχθεί εκείνη την εποχή στο Βερολίνο, εγώ τον κάλεσα στο υπουργείο Οικονομικών για να ανταλλάξουμε απόψεις. Σε μια συνομιλία που διήρκεσε μία ώρα, επιχείρησε να μου αναλύσει πως η πολιτική λιτότητας ήταν λάθος, μου εξήγησε με αφοπλιστική αμεσότητα ότι θα υποσχεθεί στη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας πως θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ πάση θυσία, χωρίς όμως, όταν γίνει πρωθυπουργός, να αποδέχεται την αιρεσιμότητα, δηλαδή οποιοδήποτε πρόγραμμα».

Άρα ο Τσίπρας είχε εκ των προτέρων ενημερώσει τον Σόιμπλε για τις προθέσεις του – αν και τότε είχε κατηγορηθεί ως… δραχμολάγνος.

«Του απάντησα με την ίδια αμεσότητα πως του εύχομαι να μην κερδίσει τις εκλογές για το καλό του, επειδή η υπόσχεση που θα του εξασφαλίσει εκλογική επιτυχία, δεν μπορεί να τηρηθεί με κανέναν τρόπο» γράφει ο Σόιμπλε. Και ως γνωστόν έπεσε 100% μέσα: go back madame Merkel, Βαρουφάκης, Eurogroups, διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα, τρίτο μνημόνιο.

Αλέξης ΤσίπραςΣόιμπλε