Εκδήλωση για την κακοποίηση των γυναικών, «ΓΙΑΤΙ;» στο Δημαρχείο Κορωπίου

Εκδήλωση για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών, με τον τίτλο «ΓΙΑΤΙ;», διοργανώνει ο Δήμος Κρωπίας την παραμονή της γιορτής της Μητέρας, το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 19:30, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου (Βασιλ. Κωνσταντίνου 47).

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προστατεύσει, να κινητοποιήσει τους πολίτες που βλέπουν μπροστά τους να ξετυλίγεται ο κύκλος της βίας, με θύματα γυναίκες που κακοποιούνται και δολοφονούνται καθημερινά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν και είναι πια επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος της βίας.

Πρωταγωνίστριες της εκδήλωσης θα είναι οι μάνες των θυμάτων, που έχασαν τις κόρες τους από το χέρι του συντρόφου τους και μετέτρεψαν τον πόνο σε δύναμη. Θα βρίσκονται κοντά μας, όχι μόνο για να μοιραστούν μαζί μας το πως βιώνουν την τραγική απώλεια, αλλά και για να συμβάλλουν ουσιαστικά στο διάλογο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας:

Αυτές οι μητέρες, η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς, η Ελένη Κρεμαστιώτη μητέρα της Ερατούς και η Ρόζα Φωτιάδου θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Κρωπίας με τίτλο «Γιατί;»

Στην εκδήλωση η οποία είναι μια πρωτοβουλία της Προέδρου Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Εύης Γιαρκιά που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης θα ακουστούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μητέρες που έκαναν τον πόνο τους δύναμη.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η βία δεν κάνει διακρίσεις. Δεν συμβαίνει κάπου αλλού.

Θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από τον Γιάννη και την Κούλα Τοπαλούδη, γονείς της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, που δολοφονήθηκε στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2018 καθώς και της Κατερίνας Κόττη, της οποίας η κόρη Δώρα Ζαχαρία δολοφονήθηκε κι εκείνη στη Ρόδο, τον Σεπτέμβρη του 2021.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

  • Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, Ψυχίατρος, Σεξολόγος, Κοινωνικός Ακτιβιστής
  • Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Τένια Μακρή, Οικογενειακή Σύμβουλος
  • Κάλλια Κοτζιά, Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Κρωπίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα φιλοξενηθούν στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου τα «Ματωμένα Πορτρέτα», του ζωγράφου – εικαστικού Δημήτρη Αστερίου.

Πρόκειται για προσωπογραφίες ανθρώπων που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου, της καταγωγής, της ιδεολογίας ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

γυναικοκτονίαΔημήτρης ΚιούσηςΕύη ΓιαρκιάκορωπιΚρωπία