Βραβείο «Silver» στην Περιφέρεια από τα Best City Awards 2023 για δράσεις στην Πολιτική Προστασία

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση Κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς & Πλημμυρών στην Περιφέρεια Αττικής» που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βραβεύτηκε με το βραβείο «SILVER» στα Best City Awards 2023.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στην κατηγορία Δράσεις & Έργα για την παρακολούθηση και έλεγχο/προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου. Το παρέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Με αφορμή τη βράβευση ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους διοργανωτές των Best City Awards 2023  και τα επιστημονικά ιδρύματα για την πολύτιμη συνδρομή τους για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας: “Για εμάς το πιο «ισχυρό όπλο» στη μάχη μας για την προστασία της ζωής των πολιτών είναι η πρόληψη και σε αυτή θα συνεχίσουμε να επενδύουμε με εστιασμένες δράσεις και έργα. Θα επαναλάβω πως στόχος μας είναι να μην νιώθει κανένας πολίτης της Αττικής απροστάτευτος. Σ΄αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά αξιοποιώντας και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, σε μία συμμαχία ευθύνης απέναντι στους πολίτες”.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό, το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και την τεχνολογία αιχμής για να διαμορφώσουν  ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισής κινδύνων, σε μια σειρά Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο την τρωτότητα στους συγκεκριμένους κινδύνους.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψε με την υπογραφή στις 3-3-2021 της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ: της  Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι ο διαρκής εμπλουτισμός των απαιτούμενων εργαλείων και έγκυρων πληροφοριών που πρέπει να κατέχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, η Περιφέρεια Αττικής θα είναι σε θέση να κάνει συνδυασμένη χρήση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας με ολοκληρωμένα συστήματα πληροφόρησης πραγματικού χρόνου για τη διαχείριση της καταστροφής και τη δημιουργία επιχειρησιακής εικόνας την ώρα της κρίσης.

Β. ΚόκκαληςΓιώργος ΠατούληςΠεριφέρεια Αττικής