To ΥΠΠΟ δρομολογεί την απόκτηση του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί την απευθείας εξαγορά ή την αναγκαστική απαλλοτρίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στη Θεσσαλονίκη, μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Το θέμα ετέθη προς άμεση γνωμοδότηση στο Συμβούλιο, σε συνέχεια των ενεργειών του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόκτηση του κτηριακού συγκροτήματος. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • «Το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞκατασκευασμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην πρώην βιομηχανική ζώνη της πόλης, σε κοντινή απόσταση από την ακτογραμμή και τον εμπορικό λιμένα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής της εποχής, αλλά και σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, από το 19ο αι. στους βασικούς τομείς παραγωγής της -αλευρόμυλοι ΑΛΑΤΙΝΙ, κλωστοϋφαντουργία ΥΦΑΝΕΤ, ζυθοποιία ΦΙΞ. Συγχρόνως, αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς της δυτικής βιομηχανικής ζώνης της νεότερης πόλης της Θεσσαλονίκης, στο β’ ήμισυ του 19ου αιώνα -λιμάνι, τελωνείο, παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, δίκτυα υποδομής–φωταέριο, ύδρευση, παγοποιία, αλευροβιομηχανία, βυρσοδεψεία.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάσωσή του ως τεκμήριο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, της οικοδομικής ιστορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης, στον 19ο αι., που αντανακλά τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα της εποχής. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση και επανάχρησή του συγκροτήματος – τοπόσημου της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Έτσι, αναβαθμίζουμε το πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης και του λιμένος της, καθώς, πέραν της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, είναι στον προγραμματισμό μας η ενσωμάτωση σύγχρονων πολιτιστικών χρήσεων. Το εν λόγω ακίνητο είναι το πλέον κατάλληλο και πλήρως συμβατό για την απόδοση τέτοιων λειτουργιών, με έντονο και εμφανές κοινωνικό αποτύπωμα».

2 χρόνια λειτουργίας του ΤΕΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Αν δείτε στο εξωτερικό, υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, ασφαλιστικοί οργανισμοί με πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία, οι οποίοι έχουν δέσμευση και υποχρέωση πρώτα και πάνω από όλα να προστατεύσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, διότι αυτές διαχειρίζονται.
  • Αυτό πάμε να κάνουμε τώρα και με το ΤΕΚΑ: να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, με βάση το ρίσκο το οποίο θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος, αλλά βέβαια και με βάση το πού βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του.
  • Είναι βέβαιον ότι σε βάθος χρόνου, στον ορίζοντα μιας ολόκληρης ζωής πολλών δεκαετιών, θα υπάρχουν τελικά θετικές αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές που θα περίμενε κανείς εάν παραμείνει στο υφιστάμενο σύστημα.
  • Και βέβαια, τα κεφάλαια αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν και πρέπει να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Σήμερα είμαστε στα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα θα βρεθεί το ΤΕΚΑ να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια αυτά; Πρέπει να επενδυθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού είναι μεγάλοι επενδυτικοί αιμοδότες. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ.
ΘεσσαλονίκηΥπουργείο Πολιτισμού