Η (στρεβλή) λογική της άρνησης

Αρκούσε να γίνει γνωστή η πρόταση από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και δη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου η πατρίδα μας να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη διάθεση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείου της Επιχείρησης, για να κάνουν την εμφάνισή τους -θαρρείς με το πάτημα ενός αόρατου κουμπιού- των αρνητών. Πάσης φύσεως, αφορμής, κινήτρου και σημείου αναφοράς.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ GOVNEWS WEEKLY #6

«Πάνε να μας παρασύρουν σε πολεμική επιχείρηση», «Γιατί δεν ενημέρωσε νωρίτερα η κυβέρνηση;», «Αφού δεν θα έχει Έλληνα διοικητή, για ποιο λόγο να παραχωρηθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα;», και φυσικά το all time classic: «Τι δουλειά έχουμε εμείς να ανακατευόμαστε;» ήταν ορισμένα από τα (διόλου) ευφάνταστα και (πολυπαιγμένα, πολυφορεμένα, ανούσια, επιλέξτε όποιο επίθετο σας ταιριάζει) κλισέ-ενστάσεις που διατυπώθηκαν.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν αντιρρησίες έχουν έτοιμες τις δικαιολογίες τους στο αντίστοιχο βιβλίο, στο οποίο και ανατρέχουν σε κάθε ευκαιρία μεταβάλλοντας ελαφρώς τη σχετική συνοδευτική φρασεολογία.

Δίχως ειρμό, περιεχόμενο, ουσία, δημιουργική διάθεση και καθαρότητα σκέψης και ματιάς. Πού λόγος για λογική…

Είναι δεδομένο πως η κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι άξια συγχαρητηρίων, καθώς εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα, αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας μας, μα και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Χώρια, που ο ελληνόκτητος στόλος κατατάσσεται στο Top 3 παγκοσμίως, σε επίπεδο μεγεθών (πλήθος πλοίων).

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ GOVNEWS WEEKLY #6

Με κινήσεις σαν κι αυτές, είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα καταφέρει να ενισχύσει δραστικά το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, αναβαθμίζοντας δραστικά τον εν γένει στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα περί του έμπρακτου ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστικής της συμμετοχής σε ότι αφορά θέματα ασφάλειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαθέτοντας δυνάμεις, προσωπικό και εγκαταστάσεις.

Γίνεται ξεκάθαρα ορατό πως σε καθημερινή βάση η πατρίδα μας εξελίσσεται σε σημαίνοντα «παίκτη» μεγέθους και δη σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, αμυντικό, επιχειρηματικό), με διάθεση για συνεργασία και δράση. Άμεσα, δίχως «ναι μεν, αλλά», με γνώμονα το κοινό όφελος.

Παράλληλα, με το να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, η οποία και υπενθυμίζεται πως αποβλέπει στην αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμβάλει -μεταξύ άλλων και- στην καθιέρωση της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης, την οποία τόσο επιζητούμε επί μακρόν, προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη διάσταση του Κοινοτικού ρόλου, όμοια με την αντίστοιχη του Αμερικανικού παράγοντα.

Διαβάστε το 6ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»!

 

Nίκος ΔένδιαςΕρυθρά Θάλασσα