Ο Ηλίας Κονδύλης στο GovNews: «Θα γίνουμε η φωνή κάθε αγώνα»

 

Ο Ηλίας Κονδύλης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΚΚΕ, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ & μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας στην Ευρώπη (ΙΑΗΡΕ).

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Ελλάδα σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονταν και θα βρίσκονται στο πλευρό του ελληνικού λαού, στις μάχες που δίνει καθημερινά ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα τηρούν πίστα. Αποτελούν τη φωνή και τα αυτιά του στο ευρωκοινοβούλιο και αυτό θα κάνει όποιος από εμάς κι αν εκλεγεί. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν ότι προτεραιότητά μας είναι η έγκαιρη ενημέρωση του λαού για την αντιλαϊκή πολιτική που επεξεργάζονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέφεραν όλες τις διεκδικήσεις του λαού μας στο ευρωκοινοβούλιο. Επομένως, πρώτα θέματα για εμάς θα είναι η αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που οδηγεί σε ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση της σταθερής εργασίας, εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας. Θα είναι να μπουν στο επίκεντρο οι αγώνες των εργαζομένων και όλα όσα δικαιούνται στον 21ο αιώνα. Θα γίνουμε η φωνή κάθε αγώνα, όπως κάναμε πρόσφατα με την ανάδειξη πολλών θεμάτων, όπως για τους αγρότες, για τους φοιτητές, για το έγκλημα στα Τέμπη.

Πάνω από την Ευρώπη πλανάται το «φάντασμα» της ακροδεξιάς. Γιατί στρέφονται προς τα εκεί οι ψηφοφόροι και πώς μπορεί να αναστραφεί το κλίμα;

Η αλήθεια είναι ότι συστηματικά η ΕΕ και τα κράτη-µέλη προβάλλουν τον “ακροδεξιό κίνδυνο”, ενώ αυτοί οι ίδιοι είναι που στηρίζουν το σύστημα που γεννάει την ακροδεξιά, τον φασισμό.
Μην ξεχνάμε για παράδειγμα, την στήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι που συνεργάζεται επίσημα με τα ναζιστικά τάγματα Αζόφ, τον “Δεξιό Τομέα” κ.ά.
Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από την τωρινή κυβέρνηση, όσο και από τις προηγούμενες, στρέφουν ένα κομμάτι κόσμου στην επιλογή τέτοιων δυνάμεων. Βέβαια να τονίσουμε ότι όλα τα αστικά κόμματα, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, συναινούν στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις στον δρόμο της ΕΕ. Πρόκειται για δυο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος δηλαδή.
Η “άνοδος της ακροδεξιάς” αναδεικνύεται ως ο βολικός αντίπαλος για να περνάει η πολιτική της ΕΕ ως “προοδευτική” σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα. Την ακροδεξιά δεν μπορούν να την αντιπαλέψουν τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα φιλελεύθερης ή σοσιαλδηµοκρατικής κατεύθυνσης, δεν μπορεί να την πολεμήσει η ΕΕ, γιατί η ακροδεξιά είναι “δικό τους παιδί”. Αποκαλυπτική είναι η σύμπραξη Μακρόν – Λεπέν για να περάσει ο νόμος σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, όπως και το ότι οι ακροδεξιές κυβερνήσεις Ορμπάν και Μελόνι, που κυβερνούν σαν να μην τρέχει τίποτα σε Ουγγαρία και Ιταλία, σπεύδουν να εφαρμόσουν το άθλιο «Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο», κλείνοντας συμφωνίες με τρίτες χώρες «αποθήκες ψυχών». Εξάλλου, ο αντικοµµουνισµός και η αναθεώρηση της ιστορίας, που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, τροφοδοτούν αντικειμενικά την ακροδεξιά και αντιδραστικές δυνάμεις.
Είναι συνειδητή απάτη σε βάρος του λαού το κάλεσμα των αστικών κομμάτων της σοσιαλδηµοκρατίας όλων των εκδοχών (ομάδα των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» και της λεγόμενης «Αριστεράς»), πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκδόσεις του (όσων έμειναν και όσων έφυγαν), για ενίσχυσή τους στις ευρωεκλογές, ώστε να προωθηθούν δήθεν «προοδευτικές εξελίξεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλούμε τον λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όλα αυτά τα κόμματα και να ενισχύσει το ΚΚΕ, για να πάρει απάντηση η ακροδεξιά και ο φασισμός. Μόνο τα εργατικά-λαϊκά κινήματα, τα ριζοσπαστικά ταξικά κινήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και το φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννά.

Πώς μπορούν να λυθούν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και κατ’ επέκταση οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, το κόστος διαβίωσης και η ασφάλεια των πολιτών;

Σήμερα, είναι μονόδρομος ο οργανωμένος αγώνας του λαού, καθώς και η αμφισβήτηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλα τα κόμματα μαζί και έχει βάλει τη σφραγίδα της στην ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία. Ήδη από το 2019 έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί μεγάλοι αγώνες του λαού, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Είχαμε δυο συγκλονιστικές απεργίες που βούλιαξαν οι πόλεις και οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν καλύτερους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλύτερους όρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δίνουν ένα μεγαλειώδη αγώνα. Οι αγρότες έστησαν αγωνιστικά μπλόκα σε μεγαλουπόλεις αμφισβητώντας την νέα ΚΑΠ και απαιτώντας μείωση του κόστους παραγωγής που προέρχεται από τις ενεργειακές ύλες και τα βιομηχανικά προϊόντα. Φοιτητές και μαθητές παλεύουν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και δουλειά, όπως και οι εκατοντάδες φοιτητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστολή. Μέσα από αυτούς τους αγώνες, βάζοντας στο στόχαστρο τον «υπεύθυνο» για την σημερινή κατάσταση, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και το κυνήγι του κέρδους, μπορούμε να μετρήσουμε νίκες και αποτελέσματα. Ο λαός να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση και σε κανένα δήθεν «προοδευτικό» μέτωπο, διότι όλοι αυτοί υποστηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ, η οποία λειτουργεί και υπάρχει για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Πιστεύουμε ότι τον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν τεθεί οι όροι για να δουλεύουμε λιγότερο και αντί ο άνθρωπος να απαλλάσσεται από βαριές και μονότονες δουλειές, εντείνονται τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος, ο άνθρωπος συνολικά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

Είστε ψυχίατρος. Είναι σε κρίση τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία των Ελλήνων και ιδίως των εφήβων. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλισή της;

Μετά την πανδημία, όπου τα μέτρα των σκληρών lockdown δεν συνοδεύτηκαν με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, τα ζητήματα ψυχικής υγεία έχουν ενταθεί τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και στους εφήβους. Σε αυτά επιδρά και η επιδείνωση των όρων ζωής του λαού και της νεολαίας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής (ακρίβεια και ανασφάλεια, εργασιακή επισφάλεια, εντατικοποίηση), η οποία έχει αντίκτυπο ακόμη και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η λήψη μέτρων από το κράτος με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση για όσους βιώνουν τέτοια ζητήματα. Στα ζητήματα πρόληψης, για παράδειγμα, εντάσσεται η βελτίωση των όρων ζωής, η πρόσβαση σε δωρεάν αθλητικούς χώρους και ελεύθερους χώρους πρασίνου στις πόλεις, η δημιουργία ενός σχολείου που θα αναπτύσσει ολόπλευρα τον χαρακτήρα των παιδιών και τη δημιουργικότητά τους. Χρειάζεται να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να αναπτυχθεί ένα πλούσιο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών σε διασύνδεση με τα κέντρα ψυχικής υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος για να περιοριστούν τα περιστατικά βίας, οι ροές προς τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Είναι αναγκαίο, τέλος, ένα δίκτυο δομών κοινωνικών υπηρεσιών, ομάδων με ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, που θα βοηθούν στην επανένταξη ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα στην κοινότητα. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση μέτρων ολόπλευρης ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και ειδικά των δομών ψυχικής υγείας.

Έχετε χαρακτηρίσει «Παραμύθια της Χαλιμάς» την αναβάθμιση μέσω ιδιωτικών ΑΕΙ. Γιατί;

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν ήρθε για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά για την επιβολή περισσότερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Για το ΚΚΕ, το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να είναι αποκλειστικά δωρεάν και όχι εμπόρευμα. Η κατάργηση του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επιβάρυνση την μαθητών με τριπλές πανελλαδικές εξετάσεις, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που πλέον θα συναγωνίζεται την “ελάχιστη βάση πληρωμής”, προσθέτουν πολλά εμπόδια στην προσπάθεια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν. Στην ουσία, η κυβέρνηση επεκτείνει τη μεγάλη αγορά των ακαδημαϊκών πτυχίων και δίνει ουσιαστική ώθηση να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ως επιχειρήσεις. Ας αναλογιστούμε τη σημερινή κατάσταση των δημοσίων πανεπιστήμιων, όπου λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της αγοράς, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, όσοι καταφέρουν να εισαχθούν στις φοιτητικές εστίες έρχονται αντιμέτωποι με τραγικές εγκαταστάσεις και ελλείψεις. Φυσικά, όλα αυτά έρχονται και κουμπώνουν στα λεγόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα της ενιαίας αγοράς πτυχίων και οδηγούν σε πτυχία που έχουν τιμή, αλλά όχι αξία. Οι φοιτητές πλέον γίνονται πελάτες, όπου θα αποφοιτούν από το σχολείο της πριμοδότησης, της κατάρτισης και των δεξιοτήτων και οι έμποροι των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μετρούν τα κέρδη τους.

Ποια μέτρα νομίζετε ότι πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια υγεία;

Στο νέο σύστημα Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, η ταμπέλα γράφει απέξω “δημόσιο” και από μέσα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτό το “νέο ΕΣΥ” το χωρίζει άβυσσος από την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνο τον τελευταίο μήνα να δει κανείς, έχουν νομοθετήσει νέα χαράτσια της τάξης του 1 έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών ή απεικονιστικών εξετάσεων, καθιέρωση έως και 3 ευρώ συμμετοχή των ασθενών στα “γενόσημα” φάρμακα, την εφαρμογή των πακέτων κοστολόγησης ιατρικών πράξεων (DRGs), που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων. Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που έχουν ήδη κάνει. Δηλαδή στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην εγκληματική υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση, στην είσοδο εργολάβων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, στη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στο γεγονός ότι φαντάροι καλούνται να παίξουν και τον ρόλο του διασώστη και οδηγού ασθενοφόρου και τόσα άλλα.
Γι’ αυτό, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και όλες, στο πλευρό των υγειονομικών που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς-πελάτες. Μπαίνει μπροστά στον αγώνα στο πλευρό των ασθενών, του λαού, που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται. Για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

Πρόσφατα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε το ψήφισμα αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες. Τι αντίκτυπο νομίζετε ότι είχε στη χώρα μας;

Στην πραγματικότητα όλα όσα θίγει το συγκεκριμένο ψήφισμα για τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τις διώξεις δημοσιογράφων, είναι αποτελέσματα και της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί με συνέπεια η κυβέρνηση, στην Ελλάδα, με την οποία συμφωνούν κι έχουν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γι’ αυτό, οι συστάσεις του ψηφίσματος επιχειρούν να ξεπλύνουν την ΕΕ και κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της πολιτικής της ΕΕ και των μηχανισμών της, όπως οι οδηγίες για απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, που οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών ή πχ για τις υποκλοπές, αφού καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ, που επιτρέπει την εξαγωγή κι εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού!
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμάκωνε την επίθεσή της για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος του λαού κάνοντας την αδικία νόμο, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου το αγνοούσε επιδεικτικά. Παραδείγματος χάριν για το ψήφισμα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα “κράτους δικαίου” στην καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ στους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες που υπερασπίζονταν τα συμφέροντά τους ενάντια στην πολιτική της ΚΑΠ και της “πράσινης” μετάβασης, όπως και στους φοιτητές που αγωνίζονταν ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 16 κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Επομένως, ο λαός μας δεν μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες του για να τιμωρηθεί αυτή η πολιτική, σε αυτούς που τη δημιούργησαν και την επικροτούν. Μπορεί να τους τιμωρήσει ο ίδιος με ψήφο στο ΚΚΕ.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές;

Το ΚΚΕ, ήδη, από την πρώτη στιγμή απηύθυνε κάλεσμα στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους να συμπορευτούν μαζί μας, ώστε να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης που ήδη βλέπουμε να έχει διαμορφωθεί και από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Τα ποσοστά του ΚΚΕ τόσο στις προηγούμενες εκλογές, όσο και στις περιφερειακές, έδωσαν ελπίδα ευρύτερα στο λαό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Θα φτάσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές μέσα από μεγάλες μάχες, όπως η απεργιακή της Πρωτομαγιάς. Η αποφασιστική ενίσχυση του λαού στο ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στον ελληνικό λαό, αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, σε κάθε λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση, στα οποία πρωτοστατεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του και θα αποδυναμώσει κάθε αυταπάτη ότι μια αστική κυβέρνηση, στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να ανακουφίσει τον λαό. Μέσα από την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δυναμώσει ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην γενοκτονία της Παλαιστίνης, για να μπουν εμπόδια, στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας. Τέλος, η ενίσχυση του ΚΚΕ, θα δώσει δύναμη και ελπίδα στους Έλληνες απόδημους, όπου ακόμα και στην ξενιτιά βλέπουν το ΚΚΕ δίπλα τους παντού, στα συνδικάτα, στις ελληνικές κοινότητες. Θα δοθεί ελπίδα για την πάλη του λαού μας και το μέλλον του σε μια Ευρώπη όπου θα συνεργάζονται όλοι όσοι παράγουν τον πλούτο.

ΕΕΕΣΥευρωεκλογεςΗλίας ΚονδύληςΚΚΕΣυνέντευξη