Η Μαρία Ζαχαρία αποκλειστικά στο GovNews: «Τεράστια η ευθύνη αλλά θα τα καταφέρω όπως κάνω 20 χρόνια στο συνδικαλισμό»

Η Μαρία Ζαχαρία είναι η μοναδική ευρωβουλευτής που εξελέγη με το Κίνημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» το έβδομο στη σειρά που μπαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο με ποσοστό 3,4% και μία έδρα.

Η 47χρονη ευρωβουλευτής είναι υπεύθυνη του Τομέα Εργατικών της Πλεύσης Ελευθερίας, εκλεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, Γενική Γραμματέας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά (Ε.Κ.Π.), Γενική Γραμματέας ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Ναυτιλίας και Τουρισμού), ιδρύτρια της Κοινοτικής Παράταξης “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας- ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ”, μέλος της κίνησης πολιτών “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ”.

Εργάζεται 30 χρόνια ως υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας. Τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιείται και εκλέγεται ως συνδικαλίστρια, συμμετέχοντας ενεργά στο εργατικό κίνημα, τις διεκδικήσεις των εργατικών-κοινωνικοπολιτικών αιτημάτων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα από το λιμάνι που πλήττουν όλους τους παραλιμένιους δήμους της Περιφέρειας Πειραιά, με την περιβαλλοντική μόλυνση και την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων αναψυχής για τους πολίτες.

Μιλώντας αποκλειστικά στην GovNews δήλωσε ότι αυτή η νίκη της φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη.

Συνέντευξη στη Μαρία Πανάγου

Πώς αισθανθήκατε όταν πληροφορηθήκατε το αποτέλεσμα και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στο ευρωκοινοβούλιο;

Είχαμε δεχτεί πολύ μεγάλη αγάπη και αποδοχή από τον κόσμο και αυτό απ’ ότι φαίνεται αποτυπώθηκε στην κάλπη. Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αυτό που έλαβε το Κίνημα και η δική μου εκλογή μία πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω, αλλά θα τη φέρω σίγουρα εις πέρας, όπως κατάφερα πολλά τα τελευταία είκοσι χρόνια που βρίσκομαι στους αγώνες ως συνδικαλίστρια. Στο Περιβαλλοντικό και το Εργατικό Κίνημα πάλεψα με σθένος και την ίδια αγωνιστικότητα θα δείξω και στο νέο εγχείρημα. Αυτό που λέμε και ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι θα το κάνουμε είναι ότι θα
υπερασπιστούμε όλους τους πολίτες και θα μεταφέρουμε τα προβλήματα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί όπου παίρνονται αποφάσεις, εκεί που παράγεται η πολιτική γιατί εδώ απλώς ενσωματώνεται.

Θα παρέμβουμε θέτοντας τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων. Η ακρίβεια μάς απασχολεί πάρα πολύ. Υπάρχουν τα ζητήματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου για τα οποία μας καταγγέλλουν διεθνώς και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και η Διεθνής Αμνηστία.

Πρέπει να εξάγουμε τα προβλήματα, να τα κάνουμε γνωστά και να βρούμε λύσεις πιέζοντας όλες τις πλευρές. Είμαστε ένα Κίνημα που έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις: Θα θέσουμε το θέμα της παράνομης Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πούμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι είμαστε ένας φιλειρηνικός λαός που δεν μπορεί να υποστηρίζει πολέμους στην Ουκρανία ή τον πόλεμο του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Ανεξάρτητα από το αν βγήκα πρώτη, στην «Πλεύση Ελευθερίας» είμαστε μία ομάδα πολύ δεμένη που μαζί θα δουλέψουμε, μαζί θα θέσουμε τους στόχους και τον τρόπο που θα κινηθούμε».

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την εκλογή σας;

Το πρώτο πράγμα που μου είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν φάνηκε ότι εκλέγομαι, εκτός από τα συγχαρητήρια βέβαια, ήταν ότι μου έχει μεγάλη εμπιστοσύνη και χαίρεται που θα
βρεθώ στα έδρανα της Ευρωβουλής. Η σχέση μας είναι δοκιμασμένη, γνωριζόμαστε χρόνια από τότε που συνεργαστήκαμε στο περιβαλλοντικό κίνημα «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ», εκείνη ως δικηγόρος που εργάστηκε αφιλοκερδώς και μας βοήθησε με το θέμα της μόλυνσης από την επέκταση του λιμανιού.

Πώς εμπλακήκατε στον συνδικαλισμό;

Ήμουν κάτοικος Πειραιά για 45 χρόνια, στην πόλη καταγωγής του πατέρα μου και εργάστηκα εκεί στο κλάδο της ναυτιλίας. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω μετακομίσει στην Κερατέα που ήταν η πόλη καταγωγής της μαμάς. Ήμουν πάντα διεκδικητική για τους συναδέλφους μου και έβγαινα μπροστά. Το 2002 με το νομοσχέδιο Γιαννίτση κατέβηκα μόνη μου σε μια απεργία χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Εκεί βρήκα κάποιους εργαζόμενους από το κλάδο μου. Έναν χρόνο μετά, μου ζήτησαν να μπω υποψήφια σε ένα ψηφοδέλτιο που ήθελαν να κατεβάσουν στο σωματείο του κλάδου μας, αλλά δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων. Τότε απάντησα κατευθείαν θετικά χωρίς περιστροφές, λέγοντας ότι εμένα μου αρέσει η πολυφωνία. Θυμάμαι ότι με ρώτησε ο συνάδελφος, είσαι σίγουρη;

Μήπως έχεις πρόβλημα με τη δουλειά σου; και απάντησα, εννοείται πως είμαι σίγουρη, γιατί να φοβηθώ; Δεν φοβάμαι κανέναν! Όταν με ενημέρωσαν για το τι παλεύουμε, τότε αποφάσισα ότι δεν μπορώ να αφήνω τις τύχες μας σε ξένα χέρια, πήγα και ενημέρωσα συναδέλφους για τις εκλογές και τελικά εξελέγη τότε ως outsider στην διοίκηση του σωματείου. Από το 2003 μέχρι και σήμερα, οι συνάδελφοι μου με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και εκλέγομαι συνεχώς στη διοίκηση του σωματείου μας ΠΑΣΕΝΤ.

Ήταν τα προβλήματα στη γειτονιά σας που σας προβλημάτισαν αρχικά;

Όχι, τα προβλήματα στη γειτονιά μου ξεκίνησαν όταν το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε τον ΟΛΠ στην εταιρεία ΚΟΣΚΟ και έβαλε ως υποχρεωτική επένδυση την νότια επέκταση του λιμένος κρουαζιέρας μπροστά στα σπίτια μας, στην όμορφη Πειραϊκή που είναι το στολίδι του Πειραιά.

Τώρα που θα πρέπει να βρίσκεστε και στις Βρυξέλλες θα αφήσετε τη δουλειά σας;

Ήταν το όνειρό μου από το Λύκειο να δουλέψω στη ναυτιλία. Εργάζομαι σε μία ναυτιλιακή εταιρεία ως υπεύθυνη λογιστηρίου. Εργάστηκα ήδη 30 χρόνια και θα συνεχίσω να αγαπάω
αυτό το χώρο. Θέλω όμως να αφοσιωθώ στα νέα μου καθήκοντα για να φέρω εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο που θα επιτελέσουμε εκεί. Θα δώσουμε Ζωή και στην Ευρωβουλή!

Πώς και πόσο θα αλλάξει η ζωή σας στην πράξη; Σας φοβίζει αυτό;

Σίγουρα είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μου γιατί το μεγαλύτερο διάστημα θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Δεν φοβάμαι γιατί έχω στις βαλίτσες μου την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του
κόσμου που με/μας ψήφισε και θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο τα δίκαια της πατρίδας μου. Ας φοβηθούν εκεί στις Βρυξέλλες, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας ερχόμαστε…

Πώς καταφέρνει κάποιος που δεν ήταν ποτέ στην κεντρική πολιτική σκηνή να βγαίνει αμέσως ευρωβουλευτής; Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που έπαιξε ρόλο στην επιτυχία σας; Τι σας κάνει ξεχωριστή; Ποιο είναι το συναίσθημα;

Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος μέσα από το λαό, που με γνωρίζουν από τους αγώνες που έχω δώσει 20 χρόνια τώρα, συμμετέχοντας στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο περιβαλλοντικό κίνημα των κατοίκων της Πειραϊκής. Ξέρουν ότι θα τους υπερασπιστώ με τιμιότητα, αταλάντευτα και χωρίς φόβο, όπως κάνω πάντα όπου έχει χρειαστεί. Γνωρίζουν καλά ότι δεν κάνω συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Δεν μπορείς να υπερασπιστείς κανέναν αν δεν έχεις ενσυναίσθηση και σεβασμό για τους ανθρώπους του μόχθου, αν δεν έχεις δουλέψει και δεν ξέρεις πώς βγαίνει το μεροκάματο, αν δεν νιώθεις την υποχρέωση να προσφέρεις στον κόσμο αυτό. Οι μεγάλοι και τρανοί έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Εγώ επέλεξα να εκπροσωπώ τον απλό πολίτη. Γι’ αυτό και συμπορεύτηκα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τα μέλη και τους φίλους της Πλεύσης Ελευθερίας. Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξαν οι πολίτες να τους εκπροσωπώ στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι μεγάλη μου ευθύνη να δώσουμε η Πλεύση Ελευθερίας Ζωή στο Ευρωκοινοβούλιο όπως το υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε στους πολίτες.

Ευρωβουλήευρωεκλογεςζωη κωνσταντοπουλουΜαρία Ζαχαρίαπλευση ελευθεριαςΣυνέντευξη