Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠώς βλέπουν οι ΗΠΑ την εκλογή Μελόνι - Το «άγχος» του Λευκού...

Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την εκλογή Μελόνι – Το «άγχος» του Λευκού Οίκου

Ο «σεισμός» στην Ιταλία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές προκάλεσε δονήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές ακόμη και στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Politico.

Η άνοδος της Ιταλίδας ακροδεξιάς πολιτικού, Τζόρτζια Μελόνι, στην εξουσία ταρακούνησε την Ευρώπη, ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα ακροδεξιά στροφή στην ήπειρο. Η «γηραιά» ήπειρος αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο, καθώς αυτή παλεύει με τις οικονομικές δυσκολίες, την ώρα που ένας λυσσαλέος πόλεμος εκτυλίσσεται στην ανατολική της πλευρά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εκλογή της Μελόνι αντιμετωπίστηκε με βαθιά, αν και σιωπηλή, ανησυχία από την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ελπίζουν στα καλύτερα, φοβούνται τα χειρότερα

Ο Λευκός Οίκος προτίμησε σε αρχικό στάδιο να κρύψει την ανησυχία του, δηλώνοντας ότι η νίκη της Μελόνι ήταν η βούληση του ιταλικού λαού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα παραμείνει σταθερός εταίρος της Δύσης.

«Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όπως γνωρίζετε, εταίρος της G7 και μέλος της ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ, στην ενημέρωση της Δευτέρας(26/9), «οπότε θα συνεργαστούμε με τη νέα ιταλική κυβέρνηση σε όλο το φάσμα των κοινών παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την επιθετικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Ζαν-Ζαν-Πιερ δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο όνομα της Μελόνι.

Η νίκη της Ιταλίδας πολιτικού, η πρώτη για την ακροδεξιά της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιβεβαίωσε για τον Λευκό Οίκο αυτό που είχε εδώ και αρκετό καιρό αντιληφθεί ως μια ανησυχητική τάση για την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία είδε επίσης νίκες της ακροδεξιάς στη Σουηδία και την Ουγγαρία. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την G-7, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να υποστηρίξει την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Παρόλα αυτά, από τον Ιούνιο και έπειτα, ο Εμανουέλ Μακρόν είδε την εξουσία του να δέχεται πλήγμα, ο Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου εκδιώχθηκε από τη Λιζ Τρας – μια άλλη συντηρητική πολιτικό, που είναι ακόμη πιο βαθιά επιφυλακτική απέναντι στην Ευρώπη – και τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είναι έτοιμος να αποχωρήσει και να αντικατασταθεί από την Τζόρτζια Μελόνι.

Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος

Μέχρι στιγμής, η δυτική ενότητα έχει παραμείνει σταθερή, παρά τις αντιξοότητες. Η νίκη της ακροδεξιάς όμως στην Ιταλία ήρθε την ώρα που η αποφασιστικότητα και η ενότητα της συμμαχίας αναμένεται να δοκιμαστεί από έναν επικείμενο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα για την Ευρώπη.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν ανησυχούν ότι η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί τη δέσμευση της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι οι πόροι της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της, ιδίως αν η Ευρώπη βυθιστεί σε ύφεση αυτό τον χειμώνα.

Εάν ένας σημαντικός παίκτης της G-7, αλλάξει στάση απέναντι στο Κίεβο και αρχίζει να υποστηρίζει την διευθέτηση του πολέμου με διαπραγμάτευση, αντί για την χρηματοδότηση της αντίστασής του, τότε υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλα έθνη το παράδειγμά του και η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αποδυναμωθεί.

Φόβοι για συμμαχία Μελόνι, Όρμπαν, Πολωνίας

Προς το παρόν, οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ελπίζουν ότι η Ρώμη θα παραμείνει σταθερή απέναντι στο Κίεβο, γι’ αυτό και απέρριψαν δημοσίως τις σκέψεις ότι η συμμαχία θα μπορούσε να καταρρεύσει. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αναγνώρισαν ότι η Ιταλία μπορεί να μην προσφέρει πλέον την αμέριστη υποστήριξη που παρείχε ο Ντράγκι στην Ουκρανία.

Υπό τον Ντράγκι, η Ιταλία συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της αντίδρασης της ηπείρου στην ανάκαμψη της πανδημίας, στα οικονομικά ζητήματα και στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σημερινή Ιταλία, όμως, έχει πλέον απομακρυνθεί από αυτές τις θέσεις και θα μπορούσε να συμμαχήσει με τους εθνικιστές ηγέτες στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι έχει γίνει πιο μετριοπαθής στις απόψεις της και έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, όμως έχει εκφράσει μικρή συμπάθεια για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε αντίθεση με άλλους στον συνασπισμό της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο νέο κοινοβούλιο ανήκει σε κόμματα που δεν έχουν καταδικάσει πλήρως την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Χάνει συμμάχους ο Μπάιντεν;

Η πολιτική αλλαγή στη Ρώμη έρχεται με φόντο τα συνεχιζόμενα εικονικά δημοψηφίσματα για την ψήφο των πολιτών ουκρανικών εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Μόσχα, ώστε να γίνουν μέρος της Ρωσίας.

Η ψηφοφορία, η οποία λήγει αυτή την εβδομάδα, προκαλεί έντονη ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τυχόν μάχες στα εδάφη αυτά – που θα ισχυριζόταν ότι ήταν επίθεση σε ρωσικά εδάφη – ως πρόσχημα για να διευρύνει τον πόλεμο.

Ο Πούτιν απείλησε επίσης, για άλλη μια φορά, ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης και ενέκρινε την επιστράτευση έως και 300.000 εφέδρων για την πολεμική προσπάθεια. Όμως, αυτή η επιστράτευση οδήγησε σε σκηνές χάους σε όλη τη χώρα, καθώς χιλιάδες άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία για να την αποφύγουν, υπογραμμίζοντας ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η εισβολή της Μόσχας έχει αποτύχει.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε σταθερά διαρκή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και προέτρεψε άλλα έθνη – φιλικά ή εχθρικά – να σταθούν απέναντι στη Μόσχα. Μάλιστα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα και κατηγόρησε μόνο έναν άνθρωπο για τον πόλεμο που έχει συνταράξει τον κόσμο, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας