Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήEE: «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» και «Ερευνητές στα Σχολεία»

EE: «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» και «Ερευνητές στα Σχολεία»

Σήμερα (30/9), θα διεξαχθεί σε 26 χώρες η μεγαλύτερη επικοινωνιακή εκδήλωση για την προώθηση της επιστήμης στην Ευρώπη, η «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών». Στόχος της η προβολή της πολυμορφίας της ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας και του αντικτύπου της στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα διεξαχθεί σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» (Ισλανδία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Η εκδήλωση -η οποία συγκεντρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο στην Ευρώπη και πέραν αυτής- φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στο ευρύ κοινό και τονώνει το ενδιαφέρον για ερευνητικές σταδιοδρομίες, ιδίως μεταξύ των νέων.

Παιδιά, νεαρά άτομα και οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των ερευνητών μέσω ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως παραστάσεις με θέμα την επιστήμη, παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμοί, εκθέσεις και ψηφιακές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη νέα πρωτοβουλία «Ερευνητές στα Σχολεία», η οποία θα προωθήσει την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητών, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών κατά την επόμενη διετία.

Οι ανταλλαγές αυτές θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και να διευρύνουν την πρόσβαση στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM) και στις ερευνητικές δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ερευνητές στα Σχολεία» θα υλοποιηθούν μέσω έργων της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Ερευνητών» -η οποία, διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου- και θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε σχολεία, πρακτικά πειράματα, επισκέψεις σε εργαστήρια, παιχνίδια, συζητήσεις και παιχνίδια ρόλων.

Κατά την επόμενη διετία, η πρωτοβουλία θα απευθύνεται σε περισσότερα από 2400 σχολεία και θα περιλαμβάνει περισσότερους από 224 000 μαθητές.

Αυτές οι δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των δράσεων «Marie Skłodowska-Curie» (MSCA) της ΕΕ, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για να καταδειχθεί με απτούς τρόπους πόσο ζωτική σημασία έχει η ευρωπαϊκή έρευνα για το μέλλον και την ευημερία μας και ποιος είναι ο ρόλος της, ιδίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση υγιέστερου περιβάλλοντος και τρόπου ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρόνο, η “Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών” αποκαλύπτει τα θαύματα της επιστήμης στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους Eυρωπαίους πολίτες με αστείους και διασκεδαστικούς τρόπους και τούς δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πώς οι ερευνητές μας βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή.

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι οι ερευνητές και τα παιδιά θα είναι πλέον σε θέση να αλληλεπιδρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χάρη στην πρωτοβουλία “Ερευνητές στα Σχολεία”, που θα ενισχύσει περισσότερο τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, φέρνοντας την έρευνα μέσα στα σχολεία».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας