Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα «αγκάθια» που υπάρχουν

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα «αγκάθια» που υπάρχουν

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αποδεικνύουν ότι η γείτονα χώρα παραμένει αταλάντευτη στις θέσεις της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαράκταρ δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με την Τρίπολη στα λιβυκά ύδατα στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν εξέπληξε την Αθήνα.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δεν μετακινείται από τις υφιστάμενες θέσεις της, ενώ τα δυσεπίλυτα προβλήματα που είχαν προκαλέσει πολλές εντάσεις κατά το παρελθόν παραμένουν παρά το ευνοϊκό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη.

Πρόσφατα, ο Τούρκος Πρόεδρος, είχε μιλήσει τόσο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και για τους δεσμούς Τουρκίας – Λιβύης, στην επέτειο των 97 ετών από την ίδρυση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Διεθνείς αναλυτές και διπλωμάτες ανησυχούν για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας με τη Λιβύη και με ποιον τρόπο θα προωθήσει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή αυτή.

Η Λιβύη πρόσφατα ανακήρυξε ότι καθορίζει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. και τη συνορεύουσα ζώνη βόρεια της χώρας σε 24 ν.μ, ενέτεινε την υφιστάμενη διαφωνία μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου ως προς τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι παράνομο -υπεγράφη το 2019 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ενάντια των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων- ενοχλεί και την Αίγυπτο η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη θαλασσίων συνόρων προς Δυσμάς για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022.

Καμία αναφορά Γεραπετρίτη

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας που να δείχνει την επιστροφή των προκλήσεων και η ελληνική πλευρά κρατάει χαμηλά τις δηλώσεις του κ. Μπαράκταρ για πιθανά σχέδια ερευνών στα λιβυκά ύδατα. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Κάιρο σε δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε στο κεφάλαιο Λιβύη, αλλά υπενθύμισε ότι Αίγυπτος και Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα το 2020 η οποία σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Σημειώνεται ακόμη ότι το ζήτημα της Λιβύης και η γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή ήταν στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης μεταξύ Γεραπετρίτη και Σούκρι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δεν αποτελεί βεβαίως έκπληξη πως ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα έχουν υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις που έχουν.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο πολιτικός διάλογος που έχει ξεκινήσει δεν έχει μπει ακόμη στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που σύμφωνα με την χώρα μας, είναι το μόνο θέμα που μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Θέματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο αγγίζει τις κόκκινες γραμμές των δύο χωρών θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. 

Σημειώνεται ακόμη, ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αναμένεται να επισκεφτεί στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Φεβρουαρίου για την Κοινή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας μαζί με αρκετούς επιχειρηματίες, ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει και στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Τέλος, προς το τέλος του ίδιου μήνα φαίνεται ότι θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, η συνάντηση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ για να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας