Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Το ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή ηγεσία

Ευρώπη: Το ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή ηγεσία

H σελίδα για τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία γυρίζει κι ένα νέο κεφάλαιο βρίσκεται προ των πυλών με τη «συνέχεια» και την «σταθερότητα» να αποτελούν τους όρους-κλειδί, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλοι γνωρίζουν, αλλά… ουδείς γνωρίζει μέχρι η ίδια η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της ή μη, για μια δεύτερη θητεία.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ GOVNEWS WEEKLY #5

Ωστόσο, ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ… κατέβασε ταχύτητες. Η ανακοίνωση του ότι (τελικά…) δεν θα είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έξι μήνες πριν από τις κάλπες, έκανε ορισμένους στις Βρυξέλλες να μιλήσουν για «εγωιστική κίνηση», ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν «έντιμο», καθώς ανακοίνωσε νωρίς τις (αρνητικές) προθέσεις του.

Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα είναι ψηλά στη λίστα για υποψήφιος, αλλά με τις δικαστικές υποθέσεις που τον αφορούν να παίζουν ρόλο στην επόμενη ημέρα. Επίσης, κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών τόσο το όνομα της Δανής Πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντερίκσεν, του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και της Φινλανδής πρώην Πρωθυπουργού, Σάνα Μαρίν.

Ιδιαίτερα περιορισμένες είναι οι πιθανότητες για τον Σάντσεθ, καθώς οι Ισπανοί σοσιαλιστές έχουν πάρει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τη Νάντια Καλβίνιο. Εφεδρία, αλλά όχι τόσο ισχυρή, αποτελεί το όνομα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι – κυκλοφορεί περισσότερο στους δημοσιογραφικούς κύκλους- ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση σε περίπτωση που δεν είχαν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις.

Ο επόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Ερώτημα αποτελεί ποιος θα μπορούσε να είναι και ο αντικαταστάτης του Ζοζέπ Μπορέλ στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου και εάν το Renew του Εμμανουέλ Μακρόν θα δεχόταν να την πάρει εφόσον έρθει τρίτο στις ευρωεκλογές ή εάν θα πει όχι, ανοίγοντας το δρόμο το  ECR (Κόμμα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών).

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»! Την ξεφυλλίζετε με ένα κλικ!

Στο σενάριο της διαδοχολογίας ίσως να μην αποτελεί τυχαίο γεγονός η επιλογή του «πουλέν» του Μακρόν στην ευρωβουλή, Στεφάν Σεζουρνέ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών στον πρόσφατο ανασχηματισμό κι αυτό γιατί υπάρχει άγραφος νόμος ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος πρέπει να έχει διατελέσει επικεφαλής της διπλωματίας στη χώρα του. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν συζητηθεί είναι και αυτό του Σλοβάκου πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΝΑΤΟ: Φαβορί ο Ρούτε

Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται βέβαια και στο ΝΑΤΟ με τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ να λήγει τον Οκτώβριο. Εκεί εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα μέχρι τώρα, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε παρά τις φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί την Προεδρία της Κομισιόν με Τηνφον ντερ Λάιεν να μετακομίζει στην έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, ο Ρούτε παραμένει ο μόνος θεωρητικά «επίσημος» υποψήφιος, όμως, όπως προσθέτουν, «δεν έχει τελειώσει τίποτε».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας