Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕκλογές ΗΠΑ 2024: Μπάιντεν και Τραμπ σε (προεκλογικό) χορό δισεκατομμυρίων

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Μπάιντεν και Τραμπ σε (προεκλογικό) χορό δισεκατομμυρίων

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε η συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με τον τέως πρόεδρο να διοχετεύσει σημαντικό κομμάτι των χορηγιών στις δικαστικές του περιπέτειες. Την ίδια ώρα ο πιθανότατος αντίπαλός του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον έχει ξεπεράσει σε χορηγίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών (Federal Elections Committee), η συγκέντρωση κεφαλαίων του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες . Τα στοιχεία έδειξαν επίσης τη μεγάλη επιβάρυνση των νομικών εξόδων του Τραμπ, με τη μεγαλύτερη Επιτροπή Πολιτικής Δράσης (PAC), την οργάνωση συγκέντρωσης πόρων για την υποψηφιότητα τέως προέδρου, να στέλνει σχεδόν τα δύο τρίτα από όσα συγκέντρωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2023 υπέρ της αποπληρωμής των νομικών του λογαριασμών του.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε ότι συγκέντρωσε 19 εκατ. δολάρια κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, σε σύγκριση με τα 25 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο και πολύ κάτω από τα 33 εκατ. δολάρια που ανέφερε η εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΗΝ DIGITAL ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «GOVNEWS WEEKLY»

Ο Τραμπ ξεπέρασε ελαφρώς τη Νίκι Χέιλι, τη μόνη εναπομείνασα αντίπαλό του στη διεκδίκηση των προεδρικών υποψηφιοτήτων των Ρεπουμπλικανών, η οποία ανέφερε ότι συγκέντρωσε 17 εκατ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο πέρσι.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι χορηγίες για την προεκλογική εκστρατεία του νυν Αμερικανού προέδρου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει (μάλλον…) ξανά τους Δημοκρατικούς στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου, ξεπερνούν αυτές του Ντόναλντ Τραμπ. Στοιχεία της FEC από την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν και τις «συγγενείς» PACs (επιτροπές πολιτικής δράσης) δείχνουν πως ο Μπάιντεν διαθέτει 118 εκατ. δολάρια σε ρευστό για να χρηματοδοτήσει τον αγώνα του. Στις PACs που στηρίζουν τον Μπάιντεν περιλαμβάνονται το Biden Victory Fund, το Biden Action Fund και το Future Forward.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια για τον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη φορά την προεδρία των ΗΠΑ μετά την τετραετή θητεία του από το 2017 έως το 2021, περιορίζονται περίπου στα 66 εκατ. δολάρια, καθώς 52 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί σε νομικές δαπάνες.

Είναι ένα αστρονομικό ποσό που έχει διοχετευθεί σε πολύκροτες δικαστικές διαμάχες. Καταδεικνύει την έκταση των τριβών του Τραμπ με την Δικαιοσύνη, αλλά και την αποφασιστικότητα των οπαδών του να τον κρατήσουν ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι το ένα τρίτο των 75 εκατ. δολαρίων που προσέλκυσε ο Τραμπ μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023 προήλθε από μικρούς χορηγούς. Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη απήχηση που έχει η ρητορική του Τραμπ σε μια εποχή που γενικά επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια από την κοινή γνώμη, με ένα μεγάλο κομμάτι των αγανακτισμένων ψηφοφόρων να στρέφεται στα πολιτικά άκρα…

Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»! Διαβάζεται… με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας