Η ΕΕ να στηρίξει ενωμένη την ειρήνη και ασφάλεια στη Λιβύη

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε -με 49 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές- σήμερα (16/10).

Σήμερα (14/10), η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με 49 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές σχέδιο συστάσεων σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη (στην οποία συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell. Οι συστάσεις θα υποβληθούν τώρα προς έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Αποκατάσταση της ειρήνης και τερματισμός της εμπλοκής τρίτων χωρών

Τονίζοντας την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και ομόνοια μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών της χώρας, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να στηρίξει τη Λιβύη, ώστε αυτή να ενωθεί μέσω μιας κατάλληλης διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης. Εκφράζουν επίσης την στήριξή τους για τις διαπραγματεύσεις με την υποστήριξη του ΟΗΕ σχετικά με έναν χάρτη πορείας για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να γίνει αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν με πιο ενιαίο τρόπο και να μιλούν με μία φωνή όσον αφορά τη Λιβύη, αποφεύγοντας τις αποσπασματικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Για να τεθούν οι βάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στη Λιβύη, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν όλοι οι μισθοφόροι, καθώς και οι ξένοι μαχητές και δυνάμεις, να αποσυρθούν από το έδαφος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner. Παροτρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας, να μην παρεμβαίνουν στη Λιβύη και να μην τροφοδοτούν εντάσεις μέσω άμεσων και επιδοτούμενων στρατιωτικών επεμβάσεων.

Στήριξη του έργου των αποστολών της ΕΕ στη Λιβύη

Στις συστάσεις που ενέκρινε η επιτροπή, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το πολύτιμο έργο της EUBAM Libya και της EUNAVFORMED Irini, δύο αποστολών της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη.

Όσον αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της συνεργασίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε στήριξη της ΕΕ προς τις δυνάμεις ασφαλείας ή συνοριοφυλακής της Λιβύης εξαρτάται από την τήρηση του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Η Λιβύη αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια βασικό σημείο διέλευσης και αναχώρησης των μεταναστών, ιδίως εκείνων από την υποσαχάρια Αφρική, που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι συστάσεις ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαπραγματευτούν μια πιο φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, προκειμένου να μην διευκολύνουν έμμεσα τις παράνομες επαναπροωθήσεις από λιβυκές δυνάμεις, να αποτρέψουν την επιστροφή ανθρώπων σε απάνθρωπα στρατόπεδα στη Λιβύη, αλλά και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διατεθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ σε μέρη της Λιβύης που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πρέπει να καταργηθεί

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο. Καλούν επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Να μην καταστεί το πετρέλαιο μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να μην χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να διατηρούν ανοιχτά όλα τα φρέατα και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Επιθυμούν η ΕΕ να εργαστεί για μια πιο σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Λιβύη, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση των ικανοτήτων της Λιβύης στον τομέα και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Ο ο εισηγητής, Giuliano Pisapia (Σοσιαλιστές, Ιταλία), δήλωσε μετά την ψηφοφορία: «Η Λιβύη είναι μια χώρα σε πόλεμο, που αντιμετωπίζει θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτοί είναι παράγοντες που βάζουν σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και εξαντλούν τον λιβυκό λαό. Οι Λίβυοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζουν το μέλλον τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Μια ειρηνική και δημοκρατική Λιβύη θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εταίρο για την ΕΕ, αλλά η ειρήνη και η δημοκρατία δεν θα διαρκέσουν εάν δεν διασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η λογοδοσία για όσους έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικοί σύνδεσμοι

Νομοθετικό Παρατηρητήριο-διαδικασία

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (ΕΕ – Λιβύη)

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More