Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ οικονομική καθίζηση της Γερμανίας απλώνει «σκιές» στην Ευρώπη...

Η οικονομική καθίζηση της Γερμανίας απλώνει «σκιές» στην Ευρώπη…

Η γερμανική οικονομία βαδίζει σε δύσκολα μονοπάτια με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία να προβληματίζουν αρκετά. 

Η γερμανική οικονομία βαδίζει σε δύσκολα μονοπάτια με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία να προβληματίζουν αρκετά.

Μια σειρά από δεδομένα της μακροοικονομίας, όπως οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και οι παραγγελίες εργοστασίων επισήμαναν μια εικόνα αδύναμη για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, με δηλώσεις του στο CNBC τόνισε ότι «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση». Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και κατά 1,5% το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη, η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, ανέφερε ότι «οι εξαγωγές – που αποτελούν βασικό ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας – υποχώρησαν κατά 4,6% τον Δεκέμβριο και 1,4%, ή 1,562 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια), καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των εργοστασιακών παραγγελιών φάνηκαν ελπιδοφόρα με την πρώτη ματιά, καθώς αντανακλούσαν αύξηση 8,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Αλλά αυτή η αύξηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αισιοδοξία για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας», εξήγησε η κ. Palmas.
Από την πλευρά του Jörg Krämer ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank δήλωσε στο ίδιο μέσα ότι «Δεν είμαστε ακόμα κοντά στα επίπεδα δραστηριότητας στη γερμανική βιομηχανία που είδαμε πριν από την πανδημία», εξήγησε. «Ακόμα περιμένουμε μια μέτρια συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή από το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε. Άλλοι είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι για τη γερμανική οικονομία. «Εμμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2024 συνολικά».

Επιπλέον, «οι παραγγελίες εξαιρουμένων των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας στην πραγματικότητα έπεσαν σε χαμηλό μετά την πανδημία», πρόσθεσε. Για το 2023 συνολικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εργοστασιακές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση 5,9%. Αν και αυτά τα «σκληρά» δεδομένα δεν υποδηλώνουν ακόμη ανάκαμψη, η πιο πρόσφατη αναφορά του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών δείχνει ότι τα χειρότερα μπορεί να τελειώσουν σύντομα στον μεταποιητικό τομέα, είπε ο Schmieding της Berenberg. Ο Erik-Jan van Harn, στρατηγικός αναλυτής για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές της Rabobank εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ανάκαμψη για τη γερμανική οικονομία σύντομα.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μια εικόνα για την οικονομία της Γερμανίας το 2023, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,3% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία τον περασμένο μήνα.

Τέλος, υπήρξε μείωση 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας