Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΌ. Σολτς: Ζητά την άμεση προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

Ό. Σολτς: Ζητά την άμεση προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

Την ανάγκη προετοιμασίας «από σήμερα» για μελλοντικές πανδημίες τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διεξάγεται ως αύριο, Τρίτη 18/10, στο Βερολίνο. Ζήτησε «περισσότερη επιστήμη».

«Για να το επιτύχουμε, πρέπει να προωθήσουμε την έρευνα και να ακούσουμε την επιστήμη, δημιουργώντας πιο στενά συνεργαζόμενο δίκτυο και αναγνωρίζοντας πιο γρήγορα τους κινδύνους», είπε ο κ. Σολτς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της επιστήμης στην πολιτική.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η πολιομυελίτιδα αποτελούν τα βασικά θέματα της Συνόδου. Για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας, ήδη στην έναρξη της Συνόδου, το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» δεσμεύθηκε να διαθέσει 1,2 δισεκ. δολάρια. «Η εκρίζωση της πολιομυελίτιδας είναι εφικτή, όμως ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η ασθένεια παραμένει απειλή», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς. Τα χρήματα θα διατεθούν στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (GPEI) έως το 2026.

Οι εργασίες της Συνόδου σταμάτησαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρκαγιάς από ακτιβιστές για το κλίμα, όπως έγινε κατόπιν γνωστό. «Κάποιος χτύπησε τον συναγερμό. Φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει τις συζητήσεις μας εδώ. Διαμαρτύρονται για το κλίμα και άλλα τέτοια και πιστεύουν ότι έτσι θα βελτιώσουν τη συζήτηση. Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τη συζήτηση δεν είναι όμως να μην ακούς», δήλωσε ο κ. Σολτς, εμφανώς ενοχλημένος από το επεισόδιο. Την ευθύνη για τη δράση ανέλαβε η ομάδα «Scientist Rebellion». Περίπου 60 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο ξενοδοχείο όπου διεξάγεται η Σύνοδος. «Η κλιματική αποτυχία των κυβερνήσεων απειλεί έντονα τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων. Η κλιματική κρίση είναι επίσης η μεγαλύτερη κρίση υγείας της ανθρωπότητας», ανέφερε η ομάδα μέσω Twitter.

Η ενεργοποίηση του συναγερμού πυρκαγιάς σε δημόσια κτίρια ή κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων είναι συχνή τελευταία στο Βερολίνο. Την περασμένη εβδομάδα, ακτιβιστές για το κλίμα ενεργοποίησαν τον συναγερμό πυρκαγιάς σε κτίριο γραφείων του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα για τρεις ώρες να προκληθεί χάος στην περιοχή γύρω από την Bundestag. Ακτιβιστές κλείνουν επίσης συχνά τις εξόδους αυτοκινητοδρόμων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας