Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜακρόν: Ζητά ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» από τη Γερμανία

Μακρόν: Ζητά ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» από τη Γερμανία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες, Κυριακή 16/10, τη Γερμανία να δείξει ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», εν μέσω της απογείωσης των τιμών της ενέργειας, προειδοποιώντας εναντίον των «στρεβλώσεων» του ανταγωνισμού στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το γερμανικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να προωθήσουμε εθνικές πολιτικές, διότι αυτό θα δημιουργούσε στρεβλώσεις (του ανταγωνισμού) στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

«Η Ευρώπη μας, όπως και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, βρίσκεται μπροστά στη στιγμή της αλήθειας (…). Πρέπει να ενεργήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη», επιχειρηματολόγησε.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, που κατηγορείται πως ενεργεί μονομερώς προωθώντας εθνικό σχέδιο στήριξης 200 δισεκ. ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δέχεται πίεση από αρκετούς εταίρους της στην ΕΕ για να αποδεχθεί περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε στιγμή αλλαγής μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας της οποίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», προειδοποίησε ο κ. Μακρόν.

«Για να είμαστε συνεπείς, δεν είναι εθνικές στρατηγικές αυτές που πρέπει να υιοθετήσουμε, αλλά ευρωπαϊκή στρατηγική», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε πάντως πεισμένος για «τη δύναμη του γαλλογερμανικού διδύμου και τη δυνατότητά μας να χαράξουμε μαζί φιλόδοξη στρατηγική».

Οι ηγέτες των 27 θα προσπαθήσουν στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (20ή-21η Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες να διαμορφώσουν κοινή αντίδραση στην ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι της Γερμανίας και το φυσιολογικό είναι να υπάρξει αλληλεγγύη της Γερμανίας έναντι της Ευρώπης», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας