Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια του Covid κρύβουν «παγίδες»

Μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια του Covid κρύβουν «παγίδες»

Οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του Covid-19 αποτελούν θέμα που έχει επισημανθεί με την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης. Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική μελέτη που περιλαμβάνει 99 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, αναλύει τις παρενέργειες που συνδέονται με τα εμβόλια κατά της λοίμωξης Covid-19. Παρόλο που οι παρενέργειες είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες, η έρευνα επιβεβαιώνει την ασφάλεια των εμβολίων σε σύγκριση με τον κίνδυνο που συνεπάγεται από τον Covid-19.

Τα βασικά συμπεράσματα:

  • Φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα ή -και- μυοπερικαρδίτιδα):
  • Συνδέθηκε με τα εμβόλια mRNA των Pfizer Inc., BioNTech SE και Moderna Inc.
  • Ειδικά η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 6,1 φορές σε σύγκριση με τη συχνότητα της πάθησης στον γενικό πληθυσμό.
  • Οι περισσότερες επιπλοκές εμφανίζονται ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτωματολογία και αντιμετωπίζονται συμπτωματικά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα εμβόλια ιικού φορέα συνδέθηκαν και με το σύνδρομο Guillain-Barre, μια νευρολογική διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid μόνο τα τρία τελευταία χρόνια και έχουν σωθεί πάνω 1 εκατ. ανθρώπινες ζωές στην Ευρώπη.

Βέβαια, ένα πολύ μικρό ποσοστό αντιμετώπισαν παρενέργειες και έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις τους.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η νέα έρευνα από το Global Vaccine Data Network, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccine την περασμένη εβδομάδα, με τα δεδομένα να διατίθενται μέσω διαδραστικών πινάκων εργαλείων για να δείξουν τη μεθοδολογία αλλά και τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Όπως αναφέρει η έρευνα υπήρξαν 13 ιατρικές καταστάσεις που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος» μεταξύ των 99 εκατ. εμβολιασμένων σε οκτώ χώρες που ήταν αυξημένα τα κρούσματα μετά από τον εμβολισμό κατά του Covid.

Οι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν

Επιπλέον, παρατηρήθηκε από τους ερευνητές μια στατιστικά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre εντός 42 ημερών από μια αρχική δόση του εμβολίου ChAdOx1 ή «Vaxzevria» που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη – κάτι που δεν παρατηρήθηκε με εμβόλια mRNA.

Ωστόσο, με βάση το ιστορικό επίπτωσης της πάθησης, αναμένονταν 66 περιπτώσεις, ενώ προέκυψαν 190 συμβάντα.

Το εμβόλιο ChAdOx1 συνδέθηκε και με μια τριπλάσια αύξηση της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, ενός τύπου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο, το οποίο εντοπίστηκε σε 69 συμβάντα ενώ περίμεναν μόνο 21.

Ακόμη, με μια τρίτη δόση ChAdOx1 συνδέθηκε η μυοκαρδίτιδα σε ορισμένους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επτά περιπτώσεις οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας παρατηρήθηκαν μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, έναντι προσδοκιών για μόλις 2.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρακολούθησε το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ή POTS, που ορισμένες άλλες έρευνες έχουν συνδέσει με τα εμβόλια Covid.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας