Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟι εκλογές των ΗΠΑ στα σύνορα: Ο κόσμος ζητά πράξεις, όχι φωτογραφίσεις

Οι εκλογές των ΗΠΑ στα σύνορα: Ο κόσμος ζητά πράξεις, όχι φωτογραφίσεις

Γιατί ο Μπάιντεν επέλεξε να επισκεφθεί τώρα τελικά, αλλά αγνοεί τα σύνορα από την ορκωμοσία του; Η απάντηση είναι απλή: καταστροφικές δημοσκοπήσεις.

Είναι μια εκλογική χρονιά. Άρα και μία εποχή για προεκλογικά κόλπα. Τεχνάσματα, δηλαδή, που στοχεύουν στην απόδειξη ότι ένας υποψήφιος είναι ισχυρός στα σημεία που είναι πολύ, πολύ αδύναμος.

Διατηρώντας αυτή την περήφανη παράδοση, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνθηκε στα σύνορα, ενώ το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Δυστυχώς για τον Μπάιντεν, αυτά τα ακροβατικά συνήθως δεν βοηθούν πολύ. Ο Μπομπ Ντολ πέρασε τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας του 1996 σε μια ξέφρενη περιοδεία 96 ωρών πριν χάσει από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ανέστειλε την προεδρική του εκστρατεία το 2008 για να αντιμετωπίσει το κραχ της Wall Street πριν χάσει από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε την περιοδεία του 2016 με βαν για να δείξει μια κοινή επαφή πριν χάσει από τον Τραμπ.

Ίσως το κόλπο του Μπάιντεν να καταλήξει διαφορετικά. Ωστόσο, αυτό που το κάνει περίεργο, είναι ότι επισκέπτεται το Τέξας την ίδια μέρα με τον Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι των πολιτειών που βρίσκονται στα σύνορα έχουν ακούσει πολλές συζητήσεις, αλλά δεν έχουν δει πολλή έργα. Οι πολιτικοί έχουν τραβήξει φωτογραφίες τους σε κάθε σκονισμένη και έρημη πόλη  από το Ντάγκλας στα ανατολικά μέχρι τη Γιούμα στα δυτικά. Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Το Tucson σημείωσε αύξηση 182% αυτό το έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο. Αλλά το Τέξας φαίνεται να τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, καθιστώντας το την ιδανική τοποθεσία για φωτογράφιση.

Η μόνη άλλη επίσκεψη του προέδρου στα σύνορα ήταν πριν από ένα χρόνο, μια σύντομη στάση στο Ελ Πάσο πριν επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτή τη φορά κατευθύνθηκε  στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, μια πόλη δίπλα στον Κόλπο του Μεξικού.

Στο μεταξύ ο Τραμπ επέλεξε να βρίσκεται περίπου 300 μίλια βορειοδυτικά στο Eagle Pass του Τέξας. Αυτή η μικρή κοινότητα έγινε διάσημη για μερικούς από τους υψηλότερους αριθμούς παράνομων διελεύσεων συνόρων. Αποτελεί μέρος του τομέα Del Rio, μιας περιοχής που κατέγραψε 71.000 συλλήψεις μόνο τον Δεκέμβριο.

Το Eagle Pass έχει γίνει σημείο ανάφλεξης μεταξύ της διοίκησης και του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. Έχει αναπτύξει στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς του Τέξας για να αντιμετωπίσει την υπερχείλιση των μεταναστών χωρίς έγγραφα και πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια για μια στρατιωτική βάση 80 στρεμμάτων στην περιοχή για να στεγάσει τα στρατεύματα.

Γιατί ο Μπάιντεν αποφάσισε να επισκεφθεί τώρα, τελικά, αλλά αγνοεί τα σύνορα από την ορκωμοσία του; Η απάντηση είναι απλή: καταστροφικές δημοσκοπήσεις.

Η αποδοχή του προέδρου μειώθηκε στο 38%, σύμφωνα με την Gallup. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την πτώση είναι ο χειρισμός του μεταναστευτικού ζητήματος, η οποία φτάνει στο χαμηλό ποσοστό αποδοχής όλων των εποχών, δηλαδή στο 28%. Και η περιφρόνηση είναι δικομματική. Μια μικρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών (55%) εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μπάιντεν για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά και πάλι με πτώση επτά μονάδων από την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.

Και το κορυφαίο θέμα για τους ψηφοφόρους; Όταν ρωτήθηκε για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αμερική, η μετανάστευση ήταν νούμερο ένα, συγκεντρώνοντας το 28%. Πρόκειται για αύξηση οκτώ μονάδων σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει, επίσης, αυξανόμενες πιέσεις από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες και δημάρχους που πανικοβάλλονται λόγω της εισροής μεταναστών.

Αυτή την εβδομάδα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς είπε ότι η πόλη πρέπει να τροποποιήσει τον νόμο της «πόλης του καταφυγίου», ώστε οι μετανάστες που διαπράττουν κακουργήματα να παραδίδονται στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και το κύμα υποτιθέμενων εγκλημάτων που διέπραξαν άτομα που πέρασαν πρόσφατα τα σύνορα, από την επίθεση σε αστυνομικούς του τμήματος της Νέας Υόρκης μέχρι την τραγική δολοφονία μιας φοιτήτριας νοσηλευτικής στη Τζόρτζια.

Ο πανικός τους είναι κατανοητός. Οι ΗΠΑ απέχουν μόλις οκτώ μήνες από τις εκλογές και οι μια σύντομη εκστρατεία στο Τέξας δεν θα αλλάξει τη γνώμη στους θυμωμένους ψηφοφόρους.

Τα σχέδια του προέδρου: να «συζητήσει την επείγουσα ανάγκη έγκρισης της δικομματικής συμφωνίας για την ασφάλεια των συνόρων της Γερουσίας», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός στόχος του Μπάιντεν είναι να ρίξει την ευθύνη στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Θα επαναλάβει τις εκκλήσεις του προς τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να σταματήσουν να παίζουν πολιτική και να παράσχουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για πρόσθετους πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ, περισσότερους αξιωματικούς ασύλου, τεχνολογία ανίχνευσης φαιντανύλης και πολλά άλλα», ανέφερε η δήλωση. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ σίγουρα θα κατηγορήσει τον Μπάιντεν για τη συνοριακή κρίση.

Αλλά ούτε ο λεγόμενος «ηγέτης» θα κάνει τίποτα για να διορθώσει πραγματικά τη συνοριακή κρίση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ έπεισε τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας να απορρίψουν έναν προτεινόμενο συμβιβασμό, χωρίς να τελειώσει η ελπίδα για νομοθετική δράση πριν από την ημέρα των εκλογών.

Εάν ο Μπάιντεν θέλει να βελτιώσει τη θέση του στους ψηφοφόρους, μια φωτογραφία του Μπράουνσβιλ δεν θα τον σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει να ποζάρει και να αρχίσει να παίζει. Είτε του αρέσει είτε όχι, ο προκάτοχός του επέτρεψε πολύ λιγότερους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα με τους ίδιους νόμους.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος απέσυρε τα περισσότερα από τα μεταναστευτικά μέτρα του Τραμπ. Αλλά αυτό που αφαιρέθηκε, μπορεί να αποκατασταθεί, μια προσέγγιση που οι πηγές λένε ότι ο Μπάιντεν εξετάζει ήδη. Αυτό θα μετριάσει τουλάχιστον την πτώση των εκλογών του Μπάιντεν, ενώ θα έδινε επίσης στις συνοριακές πολιτείες και τις γαλάζιες πόλεις μια ανάπαυλα από την εισροή μεταναστών.

Οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί τους πολιτικούς να διαμαρτύρονται απλώς για προβλήματα. Είναι εξαντλημένοι και έχουν τελειώσει με φωτογραφήσεις δίπλα σε σπασμένους τοίχους στα σύνορα και άλλα ακροβατικά καμπάνιας.

Αυτό που θέλουν είναι αποτελέσματα, κάτι που μπορεί να προσφέρει ο Μπάιντεν πολύ εύκολα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας